Имате ли срамежливо дете? Ако детето ви е срамежливо, то

...
Имате ли срамежливо дете? Ако детето ви е срамежливо, то
Коментари Харесай

Срамежливо дете! Как да се справим?

Имате ли срамежливо дете? Ако детето ви е срамежливо, то може да се усеща неудобно или нервно в обществени обстановки, тъй като се тормози какво ще си помислят другите за него.
Срамежливостта не е синоним на интровертност или обществена тревога и нормално е естествена. С течение на времето доста деца стават по-малко срамежливи.
Подкрепете срамежливото си дете, като признавате възприятията му, само че и като го насърчавате да излезе от зоната си на комфорт.
Ако срамежливостта на детето ви е изключително притеснителна и му пречи да взе участие в подобаващи за възрастта му действия, потърсете помощ от педиатър или детски психолог.

Срамежливо дете! Как да се оправим?

Разберете какво е (и какво не е) срамежливостта.

 срамежливо дете Срамежливо дете! Как да се оправим? фотография: pinterest

Понякога хората употребяват думите „ свенлив “, „ обществено обезпокоителен “ и „ интровертен “ като взаимозаменяеми, само че всички те значат разнообразни неща. Ако имате срамежливо дете, то може да се усеща неудобно или нервно в обществени обстановки, тъй като се опасява от отрицателна оценка – тормози се, че ще бъде отхвърлено или унижено. От друга страна, обществената тревога е свенливост на стероиди.

Това е диагностицируемо разстройство, характеризиращо се със боязън от това да бъдеш следен и съден от другите, който е толкоз мощен и непрекъснат, че нарушава ежедневния живот. Срамежливите деца могат да имат проблеми с прехода към новото учебно заведение и да им отнеме няколко седмици или даже месеци, с цел да се почувстват добре; обществено тревожните деца може в никакъв случай да не стигнат до този миг и може въобще да откажат да вървят на учебно заведение.

 

Имайте поради, че срамежливостта не е уязвимост.

 срамежливо дете Срамежливо дете! Как да се оправим? фотография: pinterest

Нашето общество има културни предубеждения към екстровертност: Ние възхваляваме общителността и постоянно се ненавиждаме на тези, които избират да се държат настрани.

И въпреки всичко родителите постоянно считат срамежливостта на децата си за минус на характера, а не трябва да го вършат. Срамежливостта не е нещо неприятно – тя е естествена реакция на неустановеност или оригиналност и в по-голямата си част е в действителност добра.

Когато пристигате на вечеря, евентуално сканирате стаята, с цел да усетите силата и кой е там. Точно това вършат срамежливите деца, когато идват на празненство за рожден ден или на нов клас по гимнастика. Те се придържат покрай вас, до момента в който се ориентират за стаята и какво се чака от тях. Тъй като са склонни да възприемат ситуацията, преди да реагират на нея, срамежливите деца постоянно са наблюдателни и могат да бъдат мощно съпричастни и състрадателни. Някои проучвания демонстрират, че учителите възприемат едно срамежливо дете в началното учебно заведение като по-самостоятелно и по-сговорчиво.

Не разглезвайте срамежливото си дете…

 срамежливо дете Срамежливо дете! Как да се оправим? фотография: pinterest

Въпреки че срамежливостта е нещо обикновено и не би трябвало да се притеснявате за нея, има някои подкрепени от проучвания тактики, с които да помогнете на вашето срамежливо дете да преодолее страховете си. Едно от нещата, които родителите не би трябвало да вършат, е да угаждат на срамежливите си деца и да ги защищават от предизвикателни обстановки. Ако 3-годишното ви дете откаже да се причисли към другите деца в първия си клас по балет, не реагирайте с:

„ О, миличка, доста скърбя, в никакъв случай повече няма да дойдем тук “, а по-късно го изхвърлете от класа. По този метод изпращате обръщение, че детето ви е имало право да се опасява – че балетните класове са обективно травматични – и също по този начин лишавате детето си от опцията да развие уменията, от които се нуждае, с цел да преодолее страховете си. Макар че изследванията в тази област нормално са дребни, многочислени публикации откриват, че срамежливите деца се оправят по-зле, когато имат свръхпротективни родители.

Бъдете подготвени да помагате по време на игра.

 срамежливо дете Срамежливо дете! Как да се оправим? фотография: pinterest

Също по този начин осигурете на детето си поддръжката, от която се нуждае сега, тъй като обществените обстановки в действителност могат да бъдат непостижими за дребните деца. Може би ще кажете: „ Когато срещаме нови хора, ще поздравиш, само че можеш да ми стиснеш ръката “.Искате да изпратите посланието: „ Аз ще бъда тази сигурна база за теб – ще бъда там и ще ти оказа помощ, тъй като разбирам, че се чувстваш нервозен “. Също по този начин не е проблем понякога да вземете детето си и да избягате от обстановката, която знаете, че е прекомерно сложна за него. Бъдете подготвени да помагате по време на игра и ще помогнете на вашето срамежливо дете.

Най-важното от всичко е да не се притеснявате прекалено много за това.

Не се тормозете, в случай че детето ви не е обществена пеперуда. Децата не се нуждаят от 8000 другари, с цел да се усещат щастливи и сигурни; от време на време едно или две положителни другарства са задоволителни. Има доста способи да бъдеш обществен и не е наложително всеки да бъде екстроверт, който се втурва в стаята. Не се тормозете, че имате срамежливо дете.

 

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР