Имаше известен шум в събота, 4 май, когато наблюдателите на

...
Имаше известен шум в събота, 4 май, когато наблюдателите на
Коментари Харесай

Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет продава $20 милиарда в акции на Apple

Имаше прочут звук в събота, 4 май, когато наблюдаващите на тримесечния доклад на Berkshire Hathaway видяха спад от 22% в цената на акциите на Apple. Възникнаха спекулации: дали Уорън Бъфет изоставя най-голямата си инвестиция?

По време на годишната среща на Berkshire Hathaway в Омаха, Небраска, Бъфет увери акционерите, че това не е по този начин. Той разясни, че макар че Berkshire продаде към 115 милиона акции на Apple, почти 13% от своя дял, тя към момента резервира забележителна позиция, завършвайки тримесечието със 790 милиона акции на Apple.

Тези транзакции, които евентуално се случват през първото тримесечие, възлизат на почти $20 милиарда в акции на Apple въз основа на цените при затваряне на 31 март. Бъфет изясни, че продажбите са били главно за данъчни цели.

Въпреки забележителния растеж на Apple от 48% през 2023 година, акциите й се намалиха с съвсем 11% през първото тримесечие на 2024 година, възстановявайки се със 7% от март и 7.7% от края на април.

Докато цялостното показване на Berkshire е повишено с 11% за годината, то е спаднало с 5% през второто тримесечие.

Berkshire Hathaway е акционер в Apple от 2016 година, решение повлияно от починалия Чарли Мънгер, някогашен заместник-председател на Berkshire, който умря в края на 2023 година Бъфет удостовери трайното си доверие в Apple, като предвижда, че тя ще остане най-големият холдинг на Berkshire до края на годината.

Бъфет загатна, че данъчните съображения може да са повлияли на продажбите, поради евентуалните нараствания на данъчните ставки за справяне с възходящия фискален недостиг на Съединени американски щати. Въпреки данъчните последствия, Бъфет не изрази никакви терзания, като акцентира значимостта на приноса за просперитета на Америка.

Apple остава най-големият холдинг на Berkshire Hathaway, включващ почти 40% от портфейла от акции, оценен на почти $335.9 милиарда към края на тримесечието. Трябва да се означи, че в края на 2023 година Apple представляваше съвсем половината от цената на портфолиото, възлизайки на $353.8 милиарда.

Диверсификацията на портфолиото сподели, че Apple и четири други компании групово съставляват 75% от цената му до края на март, което е малко по-малко от 79% през декември. Тези компании включват American Express, Bank of America, Coca-Cola и Chevron.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР