„Имаме редкия шанс да дадем тласък на сътрудничеството между Китай

...
„Имаме редкия шанс да дадем тласък на сътрудничеството между Китай
Коментари Харесай

Борисов: Имаме редкия шанс да дадем тласък на сътрудничеството между Китай и Европа

„ Имаме редкия късмет да дадем подтик на съдействието сред Китай и Европа ". Това разгласи министър-председателят Бойко Борисов на конференцията след Седмата среща на ръководителите на държавните управления на страните от Централна и Източна Европа и Китай – „ 16+1 ", която се организира в София.

" Приветствам думите на китайския министър председател Ли Къцян, че той и неговата страна са за мощна и единна Европа, за съблюдаване за разпоредбите, законите и европейските практики ", съобщи Борисов.

Както и през вчерашния ден, при посрещането на Къцян, по този начин и в този момент той се опълчи на рецензиите, че форматът разделя Европа, само че и дава гаранции, че европейските страни могат да употребяват капацитета и опциите, които дава Китай във връзка с туризма, бизнеса, технологиите и така нататък Според него Китай се утвърждава като един същински и равносилен сътрудник, и то във времена на търговски войни.

„ Това е необичаен късмет да се даде подтик в европейското и китайското съдействие. Всичко, което вършим е намерено и разпоредбите, които има Европейски Съюз ще бъдат спазвани. Неслучайно взехме решение и да създадем център, който да подкрепи бизнеса сред европейските страни и Китай. Това е доста положително начало.

В изявленията на всички министър председатели се вижда, че на всички места има „ 16+1 " - дали във сферата на културата, образованието или нововъведенията. Всяка една страна има свои начинания и ние като ръководители на своите държавни управления би трябвало да пращаме представители от найвисоките равнища, с цел да вземат участие в тях и да ни осведомят ", сподели още Борисов.

„ От самото начало на форума, ние считаме, че посредством взаимоотношението ни можем да се допълваме взаимно. Като се стремим да се възстановим от международната икономическа рецесия, за нас е значимо да се включим в съдействието с Европа. Убедени сме, че „ 16+1 " би трябвало да остане отворен формат, който да приобщава и други участници ", сподели от своя страна китайският премие Ли Къцян на брифинга.

По думите му съдействието би трябвало да остане отворено и да се основава на правилата на прозрачността.

„ Има разбиране, че форматът „ 16+1 " е ориентиран по-скоро да разделя Европа. Но това е по-скоро неразбирателство. Истината е, че няма спор сред стратегическите ползи на Китай и Европа. Географското разстояние е огромно, само че ние желаеме да забележим по какъв начин можем да се обединим и преглеждаме единната и постоянна Европа като постоянен наш сътрудник в един многостранен свят ", сподели още Ли Къцян.

„ Надявам се, че ще продължим да се радваме на триумфи и мир. Това е, както когато седнем на един стол, той не може да е постоянен, в случай че няма три или четири крайници. Искаме да забележим Европа като една обединени и процъфтяваща партньорска страна ", безапелационен бе Къцян.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР