Имаме разработена нормативна база, но грешките и проблемите в организираното

...
Имаме разработена нормативна база, но грешките и проблемите в организираното
Коментари Харесай

Улицата поема отговорността за здравето на децата

Имаме създадена нормативна база, само че грешките и проблемите в проведеното хранене на учениците са доста. Това съобщи диетологът проф. Донка Байкова за Факти.бг във връзка провелата се през вчерашния ден конференция в София с присъединяване на европейски специалисти по отношение на здравословното хранене на децата.

Тя разяснява сегашните практики и посоките, в които да се усъвършенства грижата за детското хранене и навиците на подрастващите в тази област:

Храненето на децата в детските ясли и градини е доста по-добро, тъй като там дават отговор здравните управляващи и менюто е формирано от експерт. Изведнъж същите тези деца, прекрачвайки прага на учебната постройка, сякаш улицата поема отговорността за тяхното хранене и здраве. Нито бюфетното, нито столовото хранене са на това равнище, което бихме желали, макар че има Наредба №37, за здравословно хранене на учениците и Наредба (една на Министерски съвет, една на Министерството на земеделието и храните) за качеството на храните, която регламентира какви артикули би трябвало да одобряват нашите деца.

Тази нормативна база не се осъществя на процедура. Причините за това са доста: качественото хранене изисква повече и на страната, и на фамилиите, уви, няма кой да поддържа и "спонсорира " такова хранене, няма и регламенти компаниите доставчици да бъдат облекчени по някакъв метод и да бъдат подтиквани финансово или данъчно. Сега, гонейки своите облаги, дават на учебните заведения евтини храни, само че некачествени.

На тази конференция се заприказва за политики за усъвършенстване на храненето на деца и юноши. Това са и рисковите групи от популацията, т. к. техните характерни физиологични потребности са високи, обмяната на веществата протича доста интензивно и те би трябвало да имат качествена храна, съобразена обаче с не толкоз високата им двигателна интензивност. В единица калории, които те одобряват да има оптимално количество хранителна компактност т.е. жизненоважни нутриенти - пълноценни белтък, мазнини, положителни въглехидрати, витамини, минерали, антиоксиданти, фибри.

Заключенията, които аз видях са, че Европейската комисия се ангажира да сътвори Закон за храните, с който да постановат на страните да усъвършенстват нашите закони за храните, като се включи правилник за рекламата и маркетинга на храни и питиета за деца. Идеята е да не се подтикват нездравословни мостри.

Второ - публичните поръчки сред компании и детски заведения да бъдат най-хубави по качество и налични по цена, до момента беше главен аршин единствено цената.

Много е значимо, че следва създаването на инструкция за аудио-визуални медии във връзка с рекламата на храни, предопределени за деца. Това значи да се популяризират не "джънк фуд " и "фаст фуд ", а здравословните храни.

Ще има и работа по реформулиране състава на храните. Тоест да се подтикват компаниите, които създават храни с по-ниско наличие на сол, мазнини и елементарни захари.

Аз съм оптимист, разгадавам на повишение на здравната просвета и информираността на нашите деца. Нужно е включване в образователната стратегия на материали за здравословен метод на живот и в частност хранене. Това, до този миг, не е реалност. Много години сме писали модули, изместват се и не се показват атрактивно на учениците. Това, което може да сплоти децата ни е тяхното здраве, предварителната защита от хронични заболявания и двигателната им интензивност. Смъртността от тях в последната декада са над 60% от обществото. Трябва да се вземат ограничения, храненето е споделена отговорност. Тя е на фамилията, само че и на производителите - не може единствено облага, Е-та, единствено атракция и усет, продължителност на продукта, заместители, с оскъдни пълноценни съставки.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР