Имаме най-голям брой болнични легла в Европа, но това не

...
Имаме най-голям брой болнични легла в Европа, но това не
Коментари Харесай

Имаме най-много болнични легла на човек в Европа, но това не означава, че сме най-болни |

" Имаме максимален брой болнични кревати в Европа, само че това не значи, че сме най-болни ", съобщи в коментар за положението на здравната система у нас доктор Мими Виткова по БНР.

Д-р Виткова е някогашен здравен министър и ръководител на Асоциацията на лицензираните сдружения за непринудено здравно обезпечаване. 

Според нея здравната ни система е заредена с толкоз доста проблеми, че в случай че единствено един от тях бъде решен, нищо няма да се промени. 

" Ние имаме максимален брой болнични кревати в Европа, само че това не значи, че сме най-болни. Да ние в действителност имаме недобри здравни индикатори, само че броят на болничните кревати се натвори въз основата на комерсиалния интерес, който беше основан в здравната система и ние всички като жители държим да получим отговор от ръководещите през тези над 20 години - защо позволиха да се създадат толкова непотребни болнични кревати. В същото време сме очевидци на това по какъв начин умира публичната болнична помощ за сметка на частното опазване на здравето ", уточни тя.

Според доктор Виткова Няма никаква държавна регулация на тези процеси, а всички те са свързани с изразходване на много публични средства. В същото време нарастват парите за опазване на здравето, а нито се усъвършенстват здравите индикатори, нито има задоволеност на населението и на работещите в системата.

За персоналните лекари и концепциите за смяна на обединението

По думите ѝ концепциите за свободен достъп до всеки личен доктор, изказани от ръководителя на здравната комисия, са по-скоро персонално мнение, " тъй като ние не чухме нещо сходно да бъде включено и записано в съдружното съглашение ", сподели тя и уточни, че при съществуване на четири партии в обединението такива " революционни хрумвания " не би трябвало да бъдат споделяни преди да са изкристализирали.

" Кому е належащо това при състояние, че имаш персонален доктор, имаш право да го смениш 2 пъти в годината и в това време да можеш да вървиш ту при един доктор, ту при различен?! Философията на построяването на системата на персоналните лекари е да познават пациента си, историята на болесттите му, на него и фамилията. Какво ще завоюва пациентът от това през днешния ден да е при един доктор, на следващия ден при различен? Защо не погледнем какъв е дефицитът при тях. Там възрастовата конструкция е толкоз напреднала, че след 5-6 години напълно няма да могат да покриват потребностите. Ако са претрупани, по-добре да понижим броя на пациентите, които могат да се записват при тях и да качим заплащането за записан пациент ", разяснява тя.

Преминаването към  нов метод на финансиране на болничната система от клинични пътеки (КП) към диагностично-свързани групи съгласно нея е следващата екстравагантна концепция, тъй като този който предлага концепцията, би трябвало да е наясно какво се цели с нея, по какъв начин би трябвало да бъде осъществена и какъв ще е резултатът.

Виткова бе безапелационна, че ще са нужни години, с цел да се смени моделът на финансиране. " На Швейцария ѝ трябваха 10 години за такава промяна и сега не са очаровани от резултатите. Така че няма повсеместен модел ", съобщи тя.

" Възниква въпросът за какво повече от 20 години никой не направи опит в границите на тези клинични пътеки да определи остойностяване, което да ни приближи до действителните разноски?  Цената на клиничните пътеки е много случайно формирана. В годините сме очевидци, че когато едно или друго лоби от съответните специалности надделее, цената на клиничната пътека се движи нагоре, само че каква е действителната ѝ стойност, какви са разноските на обособените лечебни заведения по тази КП никой не проучва.

Д-р Виткова сподели още, че диагностично-свързаните групи, които желаят да вкарат ръководещите, са по-скъпия модел на финансиране. Според нея " най-бедната страна в Европа върви към най-скъпия модел на финансиране на здравната система ".

За недостига на здравни експерти

" По брой лекари на глава от население не сме толкоз зле, не са толкоз малко лекарите, само че са неравномерно разпределени, има и възрастов фактор. Но какво се получава - ние образоваме задоволително медици, само че позволяваме с държавна поръчка да се приключва медицина, бедният български народ да устоя нашите медици 6 години, след което вратата към Европа е отворена и те умерено отпътуват. Това също го няма на никое място по света ", сподели доктор Виткова.

Според нея до момента в който няма експертен потенциал у политическите партии, който да сложи проблемите и да предложи решения нищо няма да се промени.

" Позициите на политическите партии би трябвало да са ясни още до момента в който са в съпротива, а не когато дойдат на власт да споделят своите екстравагантни хрумвания, половината мандат да ги разискват, след което да кажат, че няма политическо време за решаването им. Живеем в политически парадокс ", безапелационна бе тя.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР