Имаме многостепенен план, който ще приведем в действие, това заяви

...
Имаме многостепенен план, който ще приведем в действие, това заяви
Коментари Харесай

Говорителят на израелската армия: Не очаквахме тази касапница, терористите няма да видят спокоен ден

Имаме многостепенен проект, който ще приведем в деяние, това съобщи в особено изявление пред представителят на израелските отбранителни сили  Арие Шаликар. 

" Усилията ни в последната фаза, която и сега тече, са съсредоточени върху това да убедим хората от Ивицата Газа да се реалокират от северната ѝ част на юг по разнообразни направления. Наша цел е столицата на Газа – Газа сити, където е основната квартира на „ Хамас ” . Знаем, че точно от там групировката управлява огромна част от своите интервенции ", заяви Шаликар. 

По думите му отговорността за живота на цивилните в Ивицата Газа се носи от управлението на Ивицата Газа и това е „ Хамас ” - от 17 години насам. 

" От края на Холокоста насам израелският народ и Израел понесоха брутална кланица , която деца и бебета не претърпяха. Терористите варвари убиха, обезглавиха, изгориха тези израелски деца. Оттук нататък терористите няма да видят спокоен ден на тази земя. Всеки един от тях, който е взел участие в касапницата на 7 октомври, ще бъде погубен, колкото и да се укрива ", закани се Арие Шаликар .

Той призна, че са били сюрпризирани: " Не бяхме готови за тази офанзива, за такава кланица, за тази грубост. Не подозирахме, че следва сходна инвазия, и то в празничен ден ".

" В идяхме хора, които са в положение да разтрелват дребни деца, да умъртвяват бебета . Ние знаем, че тази свирепост не може да бъде надмината. Наясно сме против кого се борим и би трябвало да използван цялата наша неотстъпчивост против тези терористи. Целта е освен да имаме една Газа, освободена от терористи, а и да подсигурим бъдещето на децата и в Газа, и в Израел ", добави представителят на израелските отбранителни сили.

Вижте цялото изявление:

Здравейте, господин Шаликар и благодаря за отделено време! „ Хамас ” разгласи преди няколко дни, че Израел е нападнал болница в газа. Каква беше Вашата първа реакция, когато чухте това?


Първата реакция в Израел беше, че каквото и да споделя „ Хамас ”, то постоянно е неистина. Да се има вяра на терористична организация, която преди две седмици екзекутира и изгори деца и бебета, е безусловно нереалистично, каквото и да споделя тя. Естествено предприехме незабавно дейности да проверим има ли и най-малкото съображение в казаното (от „ Хамас ”) и незабавно установихме, че все още на офанзивата ние не сме предприемали нищо на мястото и в покрайнината. Сравнително бързо стана ясно, че нападението е осъществено от ракета на „ Ислямски джихад ”, която е била една от десетте, изстреляни от джихадистите към Израел. Попаднала е в Газа на паркинг до болничното заведение и е предизвикала вреди. Това може да се види на запис в действително време на телевизия „ Ал Джазира “, от който в далечината се вижда тъкмо по какъв начин се изстрелват ракетите и по какъв начин една от тях пада в Газа, където експлоадира. Аз самият споделих този запис в моите сметки в обществените мрежи. Разбира се, и израелската войска ревизира записите от радарите и ги оповести, както и запис на диалог сред двама джихадисти, които на арабски разискват този случай и декларират, че това в действителност е било джихад-ракета. Джихадистите използваха тази обстановка, с цел да трансферират виновността на Израел. За страдание, интернационалните информационни организации незабавно подеха тази версия на представителите на „ Хамас ”. Естествено, в същия миг „ Хамас ” употребява обстановката, с цел да удостовери и съобщи, че Израел е бомбардирал болничното заведение. Разпространи се и информацията за броя на жертвите, подадена от „ Хамас ” - 100 жертви, 400 жертви и никой от публицистите не си зададе въпроса по какъв начин „ Хамас ” е в положение да откри броя на жертвите в границите на първите 5 минути. Беше много проблематична обстановка и евентуално в идващите седмици още веднъж ще се сблъскаме с сходни. И едно последно изречение: точно по тази причина в тази война е от особена значимост медиите да ревизират двойно и тройно каква информация им дават терористите.

Как се разграничава истината от лъжата във време на война? Логично е Вие да защитавате Вашата позиция като представител на израелската войска.  

Едно е ясно - става въпрос за демократична страна, нападната от 2000 терористи на празник, в почивен ден, в 7.00 ч. сутринта. Терористите даже вършат видеозаписи и ги популяризират в Телеграм и други канали. На тях се вижда по какъв начин се смеят, гримасничат и се подиграват, до момента в който убиват  мирни жители, които са били на музикален фестивал или живеещи в кибуц… Наистина става дума за доста, доста жестоки видеозаписи, които демонстрират какви и с каква грубост са осъществени тези варварства. Такива, каквито даже ИДИЛ не извършва… Така че, в случай че от една страна е нападната демократична страна, а от другата страна имаме една терористична организация, членовете на която се забавляват да убиват бебета, не бих се опитвал да сравнявам.

Разполагате ли с достоверна информация за това какъв брой са жертвите след ракетния удар против болничното заведение в Газа?

„ Хамас ” още в първите минути разгласи 400, 500, 800 мъртви. Имаше и такива, които възприеха безусловно този анонс. Дори, в случай че Хамас бяха оповестили 2000 жертви, публицистите щяха да отразят информация за 2000 жертви. И това е доста проблематично. Вие виждате по какъв начин това радикализира ислямизирани хора в целия свят. Те бяха предизвикани, желаеха да стачкуват и да излязат по улиците, вярвайки на тези отчети за броя на жертвите. По данни на Организация на обединените нации и други организации, които имат достъп до информация, с огромна възможност, става дума за сред 10 и 50 ранени и мъртви, а не за 500 жертви. И всички тези сред 10 и 50 жертви, което също е почтено за жалост, са породени не от Израел, а от палестинска ракета.

Защо сухопътната атака към момента не е почнала и може ли да бъде анулирана?

Естествено, не мога да споделя какво съответно планираме, каква ще е идната стъпка. Имаме многостепенен проект, който ще приведем в деяние. Усилията ни в последната фаза, която и сега тече, са съсредоточени върху това да убедим хората от Ивицата Газа да се реалокират от северната ѝ част на юг по разнообразни направления. Наша цел е столицата на Газа – Газа сити, където е основната квартира на „ Хамас ”. Знаем, че точно от там групировката управлява огромна част от своите интервенции. Хората, които напущат северната част на Ивицата Газа и се реалокират на юг, отиват на несъмнено място, където ще разполагат с храна и вода, където няма условия за филантропична злополука и ще бъдат предпазен животът им в тези несигурни времена. Ако останат в Газа, ще бъдат употребявани от терористите като пушечно месо или ще бъдат тероризирани.

Да, само че има доста цивилни, които не желаят да изоставен северната част, като споделят, че на юг нямат дом, или са прекомерно заболели и остарели, с цел да се местят. Не се ли страхувате, че сухопътната атака ще коства прекалено много почтени животи?

Вижте, отговорността за живота на цивилните в Ивицата Газа се носи от управлението на Ивицата Газа и това е „ Хамас ” - от 17 години насам. „ Хамас ” би трябвало да е заинтригувана да пази личното си спокойно население, в случай че е обикновено демократично ръководство като това в Израел, Западна Европа и така нататък Проблемът е, че „ Хамас ” освен не желае да опази мирното си население, само че го желае там, където е самата „ Хамас ”, с цел да го употребява като жив човешки щит за личния си тил в тези гъсто обитаеми територии. Откъде мислите се изстрелват всички тези ракети към Израел? През последните 13-14 дни са изстреляни 7000 ракети от тези гъсто обитаеми територии на Ивицата Газа. Там няма даже военна казарма. Откъде се изстрелват тези ракети? Естествено, от жилищни здания, покрай църкви, от джамии, учебни заведения, лечебни заведения. Всички хора, които остават там, се дават сами като жив щит в услуга на терористите. Искам да кажа още нещо: през последните две седмици Израел съумя да изтегля стотици хиляди цивилни на юг, а някои - в северната си част. Много от израелците сега не живеят измежду личните си домове – остарели, млади, бебета, деца са при другари или настанени някъде, с цел да преживеят този миг, тъй като ние се намираме във война. След като Израел е евакуирал популацията си, за какво „ Хамас ” да не може да го направи? Отговорността за популацията на Ивицата Газа носи определеното държавно управление., а „ Хамас ” е в ръководството на Ивицата Газа от 2007 година Но защото ние знаем, че те не желаят да носят отговорност за ориста на личното си цивилно население, поставяме старания и в двете направления. От една страна да евакуираме цивилното население на Израел, а от друга – във вражеската територия хората да се усещат сигурни.

Виждате, че в Газа има цивилно население, до което не доближава филантропична помощ. Светът ще елементарни ли на Израел, в случай че при сухопътната атака загинат прекалено много хора?

От края на Холокоста насам израелският народ и Израел понесоха брутална кланица, която деца и бебета не претърпяха. Терористите варвари убиха, обезглавиха, изгориха тези израелски деца. Оттук нататък терористите няма да видят спокоен ден на тази земя. Всеки един от тях, който е взел участие в касапницата на 7 октомври, ще бъде погубен, колкото и да се укрива.

Как наподобяват към днешна дата въздушните удари от Израел върху Ивицата Газа?

В дните след 7 октомври ние сме заети най-вече с това да нападаме цели, терористична инфраструктура и терористи в северната част на Ивицата Газа. Ако се проучва какъв брой цели от северната част и какъв брой - от южната, са атакувани, за това към този момент има всевъзможни вероятни статистики и карти. Мисля, че тази на „ Ню Йорк Таймс ” открива, че епицентърът на офанзивите е концентриран в северната част на Ивицата Газа. Както виждате, от две седмици насам няма нито сухопътна атака, нито се разпростират всеобщи въздушни офанзиви. Ние действаме извънредно точно върху съответни цели. И за какво мислите е по този начин? Ние не водиме война с цивилно население, не водиме война с деца и бебета, нямаме интерес да нараняваме почтени хора. Това, което целим, е терористите, виновни за касапницата на 7 октомври, да дават отговор за дейностите си. Въздушните удари, които организираме с изключителна точност, са ориентирани към терористите и когато установим къде са, тогава нападаме. През последните седмици установихме и неутрализирахме водачи на „ Хамас ” и „ Исламски джихад ”. 

Откъде идва най-голямата заплаха за Израел - от Ливан, Газа или Иран?

Това е един терористичен триъгълник против Израел, несъмнено - под управлението на режима на Мула, революционната армия в Иран. Този триъгълник на опасността се състои от режима „ Мула ”, терористичната организация „ Хизбула ” в Ливан и „ Хамас ” и „ Ислиямски джихад ” в Ивицита Газа. Този триъгълник работи от доста, доста години и на нас ни е ясна обстановката - че тези сътрудници ще предизвикат и други места в Израел. Както видяхме в последните две седмици, от Ливан ни обстрелват съвсем всекидневно, както по въздух, по този начин и по земя. Междувременно имаме доста починали в Израел. Вече може да кажем, че имаме втори фронт, точно против Ливан. Това обаче към момента е обстановка на ниска активност, не е по този начин солидна. Но ние би трябвало да следим изцяло обстановката в Ливан и оттатък от напълно близка отдалеченост. Правим това, с цел да бъдем готови за всякакво развите.

Вашата цел е да унищожите „ Хамас ”. Доколко тази цел вече е постигната?

„ Хамас ” е терористична организация, а „ Ислямски джихад ” се състои от десетки хиляди въоръжени бойци. Те разполагат със система от тунели, главно подземен, само че освен. Оттам се придвижват по стотици коридори. Имат и хиляди ракети и противоракетни установки и са чудесно въоръжени. Ние сме наясно с тази обстановка и знаем, че не се борим против дребна терористична организация, а против цяла терористична войска, освен това - в гъсто обитаемо място. В Ивицата Газа се изправяме против зложелател, чиято грубост е несрещана. Видяхме хора, които са в положение да разтрелват дребни деца, да умъртвяват бебета. Ние знаем, че тази свирепост не може да бъде надмината. Наясно сме против кого се борим и би трябвало да използван цялата наша неотстъпчивост против тези терористи. Целта е освен да имаме една Газа, освободена от терористи, а и да подсигурим бъдещето на децата и в Газа, и в Израел.

Нападението на 7 октомври не само разтърси, само че и изненада света. Кой го позволи?

След края на тази война ще създадем инспекции, ще проучим статистиките и ще проучваме. Но без подозрение бяхме сюрпризирани. Не бяхме готови за тази офанзива, за такава кланица, за тази грубост. Не подозирахме, че следва сходна инвазия, и то в празничен ден. Ще проверяваме случилото се и с взор към бъдещето, с цел да не изпадаме в никакъв случай повече в сходна обстановка. Защото знаем, че и други терористични организации в района са склонни да организират сходни акции.

Имате ли информация по какъв начин са заложниците и по какъв начин оценявате шанса да бъдат избавени?

Установихме поименно 200 отвлечени в Ивицата Газа. Сред тях има доста млади девойки, 30 деца и бебета. Още 100 души са в неопределеност, за които не знаем дали са отвлечени, или към момента не сме разкрили телата им в Ивицата Газа. Намираме се в ужасна обстановка сред Израел и Ивицата Газа, където към момента има новооткрити тела на убити под руини и паднали дървета.

И един персонален въпрос: Коя беше за Вас до този миг най-тежката вест, която трябваше да съобщите?

Мисля, че целият либерален западен свят схваща, че този тип терористични организации съставляват опасност освен за Израел, само че и за Европа и Америка, за всеки свободен човек, който желае да живее в мир и сигурност. Затова и разбирам, че прочувствено целият Запад и значими райони са на страната на Израел в тази обстановка. Естествено, най-трудната обстановка беше, когато „ Хамас ” излъга медиите. Редица публицисти от съществени медии повярваха на казаното от „ Хамас ”. Що се отнася до случая с болничното заведение, бих желал да повторя това, което споделих и първоначално - че в идните седмици, с огромна доза възможност, ще има и други такива случаи, за които „ Хамас ” ще лъже хората и пресата, ще популяризира всевъзможни измислици, с цел да промени разказа и да преувеличава броя на жертвите.

Какво Ви коства на Вас да бъдете част от израелската войска? Страхувате ли се за фамилията си?

Не се опасявам. Аз съм мощно стимулиран. В армията се записаха 400 000 резервисти, които към този момент се намират в техните елементи и също са мощно стимулирани да унищожат терористите. Равносметката е 1400 убити, 200 отвлечени и към 4000 ранени сънародници – общо 5000 – 6000 души. Съотнесено към популацията на Израел, това значи, че всеки един непосредствено или косвено е обвързван или с жертва, или с похитен израелец. Ето за какво всеки в тази страна е мощно стимулиран. Всеки мъж и всяка жена желае да застане против терора.  

Коя е новината, която мечтаете да съобщите?

Без подозрение, че всички отвлечени са живи и здрави и още веднъж са при най-близките си.

Възможен ли е към момента този сюжет?

Аз по природа съм оптимист. Като подобен пораснах, резервирам оптимизма си постоянно и мисля, че даже в тъмни моменти човек би трябвало да е оптимист. Иначе в един свят като нашия, където са вероятни такива терористични касапници, ще загине човечността. Затова и не изгубвам увереността си, че заложниците, които евентуално се намират някъде в тунелите на Ивицата Газа, един ден, колкото е допустимо по-скоро, да бъдат още веднъж при околните си живи и здрави.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР