Имаме абсолютна подкрепа от Марио Драги като правителство и това,

...
Имаме абсолютна подкрепа от Марио Драги като правителство и това,
Коментари Харесай

Петков след среща с Драги: Италия изпраща над 800 души за батальона на НАТО у нас ВИДЕО

" Имаме безспорна поддръжка от Марио Драги като държавно управление и това, че Италия изпраща над 800 индивида като част от батальона на НАТО, е добър знак за това. "

Това сподели българският министър председател Кирил Петков пред медии в Рим след срещата си с италианския си сътрудник.

" Обединихме се и към това, че би трябвало да увеличим мандата на Европейската прокуратура, тъй че да се включва и пране на пари сред другите страни. Това ще отстрани евентуални закононарушения като вилата в Испания и други, където парите се изнасят примерно от България и отиват в други страни-членки.

Ако Европейската прокуратура има явен мандат и върху този вид парични потоци, този вид закононарушения ще бъдат хванати доста по-бързо”, заяви Кирил Петков. (Както е известно, следствието на испанските управляващи там е почнало точно за пране на пари, само че след това е прекъснато и е пратено в българската Специализирана прокуратура. Засега тя превеждаше страниците от испански от дълго време към този момент ги получи и сега тече разбор, б.р.).

Той разяснява и обстоятелството, че " Газпром " евентуално предлага разнообразни условия за другите еврочленки.

" Говорихме по тематиката " Газпром” и газ. Обединихме се към две неща. Едното е, че в действителност не може всяка една европейска страна да се оправя независимо с този проблем. Трябва да имаме обща позиция, тъй като има опция Русия и " Газпром” да дават разнообразни условия на другите страни, което може да допуска, че едни страни могат да си заплащат, а други не. Това ще бъде една от обсъжданите тематики на идващото събиране на водачите в Европа”, съобщи Петков.

" Трябва да имаме една позиция и изискванията да са идентични. Той (Драги) доста ни поздрави, по тази причина че сме били безспорни водачи, не сме се огънали и че ще работим дружно, с цел да увеличим евентуалните доставките от Азербайджан и от другите страни, които могат да влязат по същата тръба”, уточни още той.

По думите му на някои от страните е казано, че заплащането в евро е задоволително и не е нужно превалутиране, макар че въпросните страни имали открити сметки и в рубли.

" При нас имаше безспорен риск при промяната от евро в рубли. На много от страните, доколкото разбирам, е препоръчано това, че самото заплащане в евро e задоволително и не би трябвало да се тормозят за превалутиране. Явно има разнообразни условия и до момента в който ние не се обединим и не обсъдим този проблем, има заплаха да ни играят обособените страни членки въз основата на другите условия, което не е добре за целия ЕС”, добави той.

" Там, където " Газпром” продава най-вече, допускам, без да знам елементи - Германия и Италия, са подготвени да създадат взаимни отстъпки. За дребните пазари, които не са им толкоз значими като мащаб, са подготвени да създадат по-трудни условия. Тази игра сред огромни и дребни като продадени количества размер би трябвало да приключи”, разяснява Петков.

Още при предходното си изказване пред медиите в границите на деня той съобщи, че сме посочили водачество и че не всеки път би трябвало да следваме непознати практики. Това - във връзка връзките на България с " Газпром ".

" Показахме водачество в това, изключително когато крайният резултат е, че успяхме да намерим опция на същата цена или по-ниска.

Невинаги България би трябвало да е страна, която да следва положителни или неприятни практики. Някой път би трябвало да сме и водачи, изключително когато за българското население е по-добре ", съобщи Петков.

Той въпреки всичко добави, че разговорът с " Газпром " не е спрял, само че България нямало да одобри съветската компания да трансформира едностранно контракта.

" Когато имате контракт и той едностранно е нарушаван, и се поставят някакви спомагателни клаузи, които нарушават националния интерес, ние би трябвало да застанем твърди, че не се съгласяваме с това държание ", съобщи министър председателят.

Така той отговори на въпрос дали България не е избързала с решението си да не заплаща за съветски газ и в края на април " Газпром " спря доставките на газ до страната.

Преди дни се появи информация, че Германия и Италия са споделили на фирмите си, че могат да откриват сметки в рубли, за задачите на пазаруване на газ от Русия и по този начин не нарушават европейските наказания поради войната в Украйна.

Вчера енергийният министър Александър Николов съобщи по този мотив, че България ще попита публично Европейската комисия дали може да заплаща за съветски газ в рубли без да нарушава санкционния режим.

Всъщност, макар медийни спекулации, никой в Европа не заплаща в рубли. Идеята на съветската власт е да бъдат отворени две сметки - една във валута и една в рубли. Европейските компании заплащат в евро или долари и по-късно " Газпромбанк " превалутира заплащането. В този смисъл никой не е платил в рубли, въпреки и информацията да се показва по този метод. България заплаща в долари съгласно своя контракт, само че последното ни заплащане бе отказано и " Газпром " спря доставките.

Трябва да имаме необятно единодушие за Република Северна Македония, с цел да може всички в страната да се усещат съпричастни с решението, сподели още Петков в Рим. Той акцентира, че не е обсъждал тематиката за европейската интеграция на югозападната ни съседка с главата на Римокатолическата черква в границите на визитата.

Премиерът още веднъж повтори, че е добре да бъда призован Консултативен съвет по национална сигурност при президента, защото от последния са минали повече от шест месеца. Днес обаче Румен Радев не отговори на въпроса по какъв начин счита да работи, като се ограничи едиствено до това, че счита първо да изслуша Петков.

" Оттогава до момента се случиха доста неща – диалози, срещи, оферти. Няма по-добър формат да седнем на една маса всички и да обобщим случилото се през последните шест месеца ", счита българският министър председател.

Той още един път напомни, че вероятно решение за отпадане на ветото би трябвало да премине през българския парламент.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР