Имали ли са бизнесменът Васил Божков и съдружникът му Георги

...
Имали ли са бизнесменът Васил Божков и съдружникът му Георги
Коментари Харесай

Васил Божков е имал служебен паспорт, издаден на неясно какво основание

Имали ли са предприемачът Васил Божков и съдружникът му Георги Попов служебни паспорти, които по принцип се издават на високопоставени държавни чиновници или на лица с съответни външнополитически задания? Според следствие на " Биволъ " и нищожна информация от Министерството на външните работи - да.

По-рано " Биволъ " заяви, че двамата мъже са имали служебни паспорти и са напуснали страната за финален път с тях. Медията разгласява номерата им и отговор от Министерство на външните работи, съгласно който те са били издадени
на 26 август 2019 година " по отношение на приключването на периода на предходни служебни паспорти " и са анулирани на 17 февруари 2020 година, след първото публично отправено питане от " Биволъ " до Министерство на външните работи.

След това министерството на външните работи заяви пред в. " Сега ", че двамата не са напуснали за пocлeднo cтрaнaтa cъс cлужeбни пacпoрти, само че без да прецизира с какви паспорти са излезли двамата и дали са имали въобще служебни паспорти. " Дневник " насочи въпроси към Министерство на външните работи и Министерство на вътрешните работи по мотива, само че до публицистичното привършване на текста отговори нямаше.

Какво е длъжностен паспорт

Служебни паспорти се издават по Наредбата за изискванията и реда за издаване на дипломатически и служебни паспорти - на такива имат право да вземем за пример държавни чиновници без дипломатически ранг; членове на органи, назначавани от президента или избирани от Народното събрание; някои високопоставени чиновници на съдилища, Българска народна банка, БАН; кметовете на общини и други. Основанията, които биха могли да се приложат към Божков и Попов, са " членове на управленията на националните браншови организации, сдружения и федерации " и " лицата, на които се разпореждат съответни външнополитически задания - по преценка на министъра на външните работи ".

Но " Биволъ " сочи, че двамата не са членове на нито една браншова организация, съдружие или федерация от народен мащаб съгласно информация в справочната система " Дакси ". Двамата са членове на Управителния съвет на Български съюз за физическа просвета и спорт (БСФС), само че това съдружие не е записано като национална спортна организация по смисъла на Закона за физическото образование и спорта.

Според архивите на Комисията по досиетата, Георги Попов е бил сътрудник на Първо основно ръководство на Държавна сигурност, т.е. на външното разузнаване по времето на комунистическия режим. Псевдонимът му е " Китин " и е бил вербуван е като нещатен помощник на Управление " Научно-техническо разузнаване " (заповед № 5 от 20 март 1989 г.) Остава опцията на Божков и Попов да са възлагани съответни външнополитически задания по преценка на предходните и на настоящия министър на външните работи, отбелязва " Биволъ ".

По-рано през днешния ден " Дневник " попита Министерство на външните работи имали ли са Васил Божков и Георги Попов служебни паспорти; по кое време са издадени и на кое съображение от Наредбата за изискванията и реда за издаване на дипломатически и служебни паспорти; анулирани ли са и кога; кое упълномощено от министъра длъжностно лице е подписало разрешението и вярна ли е информацията на " Биволъ ", че става въпрос за зам.-министър Георг Георгиев; както и какви служебни функционалности са изпълнявали двамата с въпросните документи. До публицистичното привършване на текста отговори не бяха получени.

От " Биволъ " са получили отводи за отговори на сходни запитвания и по Закона за достъп до социална информация, отправени и към Министерство на вътрешните работи, и към Главна дирекция Гранична полиция.

Какво става с Божков

В момента на Божков са повдигнати общо 11 обвинявания, а настрана тече и следствие за изнасилвания, убийства и насила, по които още се събират доказателства. Божков ще дава отговор за това, че е управлявал проведена незаконна група за насила, изнудване, опит за рушвет на длъжностно лице и други закононарушения. Според държавното обвиняване мажоритарният притежател на " Левски " Георги Попов е взел участие в групата.
Все още няма публична информация за статута на Васил Божков и Георги Попов - дали те са арестувани, къде тъкмо се намират и ще бъдат ли екстрадирани в България. Информацията, че са задържани в ОАЕ, в началото бе обявена импровизирано от основния прокурор Иван Гешев.

После той удостовери публично информацията, а в средата на февруари български медии оповестиха, че Божков, който по информация на българската страна е в ареста в ОАЕ от края на януари, е бил пуснат. Външното министерство разясни, че няма такава информация и е поискало от локалните управляващи да я потвърдят или отрекат.
Междувременно прокуратурата приготви над 200 страници искане за екстрадиция, което бе изпратени първо до Министерството на правораздаването, а по-късно по дипломатически път и в ОАЕ.

Дали предприемачът с ползи в хазарта Васил Божков ще бъде предаден на българските управляващи е по-скоро въпрос на дипломатически връзки, в сравнение с юридически, защото България няма правно съдействие с Обединените арабски емирства, изясни министър Кирилов на 5 февруари.

Часове след решението на съда, от държавното обвиняване оповестиха, че двама прокурори от Върховна касационна прокуратура са били на работно посещаване в Обединените арабски емирства от 25 до 27 февруари.

На среща в Бюрото на Главния прокурор на ОАЕ в Абу Даби българските представители са разискали опцията за сключване на меморандум за съдействие сред прокуратурите на двете страни. В рамките на диалозите представителите на българската прокуратура са разискали и наказателно-правни въпроси от съвместен интерес, се споделя в известието. Вероятно измежду обсъжданите проблеми е и този с екстрадицията на Васил Божков.

Какъв е режимът за екстрадиция от Обединените арабски емирства четете тук.
Кой е Васил Божков и по какъв начин оцеля до момента четете тук.
Какви са обвиняванията против него четете тук.
Прокуратурата проверява Божков за убийства и изнасилвания - тук.
За новите обвинявания против предприемача четете тук


Всичко, което би трябвало да знаете за: Сблъсъкът за
хазарта (154)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР