Има задържане на тенденцията за увеличаване на наднорменото тегло и

...
Има задържане на тенденцията за увеличаване на наднорменото тегло и
Коментари Харесай

Има задържане на тенденцията за увеличаване на наднорменото тегло сред деца

Има задържане на наклонността за увеличение на наднорменото тегло и затлъстяване при децата, сподели проф. Стефка Петрова от Националния център по публично здраве и разбори.


При някои възрасти при децата имаме и понижаване на затлъстяването, само че там има нарастване на питателните разстройства, изясни проф. Петрова.

В началото на пубертета при момчета има 20 % нарастване на затлъстяването. По-голям е процентът при тях във всички възрасти на наднорменото тегло и затлъстяването, изясни още тя.

Този проблем със затлъстяването и нездравословното хранене може да се дължи на няколко отрицателни фактора, съгласно Петрова.

Голяма част от фамилиите нямат здравословен модел на хранене. А децата копират този модел. Наблюдава се висок банкет на мазнини, сол, невисок банкет на влакнини, означи тя.

Но има и сериозен проблем при храненето отвън дома, става дума за децата в учебно заведение. Особено тези, които излизат да си купят на открито закуски. Ядат се снаксове, пици, мазни закуски. Според Петрова доста фамилии изпращат децата си гладни на учебно заведение заради липса на време и вкус от страна на малчуганите. Тя посъветва да се подготви здравословна закуска в кутия.

Друг проблем е неналичието на домашно приготвена храна вкъщи, което още веднъж кара децата да ядат нездравословно.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР