Има забавяне в проверката на годишните финансови отчети на фирмите

...
Има забавяне в проверката на годишните финансови отчети на фирмите
Коментари Харесай

Сериозно забавяне относно годишните финансови отчети на фирмите

Има закъснение в инспекцията на годишните финансови доклади на компаниите от Агенцията по вписванията, излиза наяве от отговор на министъра на правораздаването доцент доктор Атанас Славов на депутатски въпрос.

Министърът прецизира, че съгласно Закона за комерсиалния указател длъжностните лица по регистрацията се произнасят по заявки за регистриране и изтриване след приключване на период от три дни от постъпването им в регистрите. Заявленията за оповестяване на годишните финансови доклади се преглеждат по реда на постъпването им, настрана от другите заявки.

Поради съкращения в дирекция „ Длъжностни лица по регистрацията ” през 2015 година и непопълването на бройките след прекосяването на регистрацията на юридическите лица с нестопанска цел към Агенцията по вписванията през 2018 година и възлагане на регистъра на действителните притежатели на същата институция през 2019 година, се постанова заявките за оповестяване на годишни финансови доклади да се преглеждат случайно.

Проверяваме електронно за запорите върху имущество

Така при постъпили над 467 хиляди броя заявки през 2018 година са прегледани над 251 хиляди бр., а през 2019 година от постъпили 529 603 заявки са прегледани едвам половината, показва министърът. В разследване на това е насъбран огромен брой неразгледани заявки за годишни финансови доклади.
 istock istock
За превъзмогването на забавянето е създаден график, който да докара до култивиране на заявките за регистриране, изтриване и оповестяване на 24 часа и ускорение на разглеждането на годишните финансови доклади.

Служители даже поставят ексклузивен труд, с цел да наваксат изоставането, прецизира министърът. В резултат за две години броят на неразгледаните заявки за ГФО е намалял с близо 181 000, а до края на тази година се чака да се обработят още 100 000 броя.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР