Има явна тенденция за покачване на случаите на COVID-19, затова

Има явна тенденция за покачване на случаите на COVID-19, затова ...

Проф. Габровски: Над 90% от новозаразените са с британския вариант


Има явна тенденция за покачване на случаите на COVID-19, затова се взе решение за спиране на плановите операции и прием. Това заяви в "Тази събота" по проф. Николай Габровски, зам.-директор по лечебната дейност и началник на Клиниката по неврохурургия в "Пирогов".

По думите му втората вълна на заразата е показала, че при пикове има рязка ескалация на заразените. Той даде пример, че от 3-4% положителни случаи на ден - за няколко седмици процентът е достигнал близо 18. Той обясни, че в момента 90% от новозаразените са с британския вариант на COVID-19.

"В "Пирогов" малко повече от половината от COVID леглата са заети. Опитът ни показва, че веднъж тръгнали случаите - ескалацията е относително бърза. (...) Британският щам преобладава, преди няколко месеца имаше отделни случаи, в момента над 90% от случаите са с този британски щам - той се разпространява по-активно", каза проф. Габровски.

Попитан защо на този фон мерките у нас бяха разхлабени, той отговори, че рестрикциите отпадат постепенно и в области, където хората "имат какво да правят." Проф. Габровски обясни, че е въпрос на личен избор дали някой ще отиде на заведение или в търговски център.

"Животът трябва да продължи. Отдавна говорим, че всички страдаме от тази изолация. В момента се търси баланс между тези мерки и един относително нормален живот. Моят призив е, все пак, да бъдем отговорни", допълни той.

Зам.-директорът на "Пирогов" заяви, че организацията по имунизирането у нас е добра, но е ограничена заради малките количества ваксини, с които разполага страната ни. Той беше категоричен, че скептицизмът по темата значително е намалял и българите са се убедили в нуждата от препаратите срещу заразата.

Проф. Гебровски посочи, че възрастните хора ще минават с предимство за имунизация в "зелените коридори", но след като има достатъчно количество ваксини.

"Нашият опит в "Пирогов", от записването на часове, показва, че има проблеми - хора идват много по-рано, притеснени дали ще има ваксини. По този начин се създава възможност за струпване на хора. Други подхождат безотговорно и идват по-късно или на следващия ден, а имат претенции за записан час", уточни медикът.


Източник: dir.bg