Има версия, че бившият военен министър очаква в този парламент

...
Има версия, че бившият военен министър очаква в този парламент
Коментари Харесай

Стефан Янев с партия в центъра до началото на май

Има версия, че някогашният боен министър чака в този парламент ново държавно управление и покана за министър председател
Стефан Янев май е забавил партийното строителство в очакване този парламент да излъчи ново държавно управление, на което той да се окаже още веднъж министър-председател.

Подобен пролетен сюжет с вяра разказва съидейник на някогашния боен министър, който на 1 март излезе от държавното управление на Кирил Петков след скандал за отношението на България към войната.

45 дни по-късно самият някогашен длъжностен министър председател не дава явен отговор по кое време ще разгласи старта на своята партия. „ Надявам се да бъде учредена скоро “, сподели в неделя пред Нова телевизия Стефан Янев, запитан за следващ път за своите политически упоритости.

Учредяването на групировката ще се случи до началото на май, посочи някогашната заместничка на Янев във военното министерство и началник на кабинета му като длъжностен министър председател Ралица Симеонова. Днес тя е един от моторите на бъдещия план.

Партията ще бъде учредена, когато рекрутираме задоволителен брой хора, споделящи сходни политически хрумвания и възгледи, т.е. когато е налице нужният за една сходна групировка човешки капитал, изясни Симеонова пред „ “ в сряда. Тя уточни и къде се нарежда партията – „ в национално-консервативния набор “.

Когато в средата на март някогашният консултант на президента Румен Радев разгласи, че събира съидейници, политически анализатори виждаха негласна поддръжка откъм президента за неродения план. Днес от обкръжението на Радев настояват, че сред двамата генерали има мощно изстудяване. Въпреки че единственият обществен коментар на президента след отстраняването на Янев бе, че е очаквал доста повече от него като министър на защитата. Дистанцирането посред им е станало, когато във военното министерство са били изолирани и хора, предложени или подкрепяни от Радев.

Възможно ли е генералът да влезе в премиерска роля преди старта на партията? От четирите политически сили в ръководещата коалиция най-много „ ИТН “ на Слави Трифонов би могла да припознае Стефан Янев като вид за министър-председател при възможен нов кабинет. Малко евентуално е Българска социалистическа партия също да поддържа промяна на Кирил Петков, защото за Корнелия Нинова това въпреки всичко ще е отваряне на вратата за въздействие на Румен Радев в изпълнителната власт. Както е известно, вицепремиерът и стопански министър фрапантно се размина с президента, който бе открит и стартиран от Нинова в първия му мандат.

На Янев фактически се гледаше като на квота на президента в съдружното държавно управление. Източници от „ Продължаваме промяната “ обаче трансформират малко историята с пояснение, че Кирил Петков и Асен Василев в действителност мощно са одобрявали Янев като длъжностен министър председател и са имали желание той да оглави и постоянното им държавно управление, а те да се занимават с стопанската система и финансите на страната, както и с бъдещата си партия „ Продължаваме промяната “. Буквално дни преди оповестяването на състава на държавното управление в тв изява Асен Василев показва Кирил Петков за министър-председател.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР