Има възможност от разпространение на малария, защото болният човек е

...
Има възможност от разпространение на малария, защото болният човек е
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Има възможност от разпространение на малария

Има опция от разпространяване на малария, тъй като болният човек е източник на болестта и при подобаващия вектор, т.е. комарите от избран тип, това може да стане. В нашата страна годишно имаме по няколко случая на малария, като една дребна част от тях също са вносни. Това се случва в Югозападна България, където също си имаме огнище и имаме единични случаи. Но при уместно лекуване заболяването се овладява бързо. Това съобщи в студиото на " Събуди се " по Нова тв шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания професор Ива Христова, разяснявайки случаите на малария в Съединени американски щати и опцията болестта да обхване Европа.

Тя разяснява и въпроса има ли условия за маларийни комари в България. " Имаме условия и по тази причина в действителност се взимат ограничения против популацията на комарите със съответните пръскания в съответното време и следене на резултата от него. Пръскането би трябвало да стане рано напролет, с цел да няма по-късно разпространение на жилещите инсекти ", уточни Христова.

Директорът на НЦЗПБ изясни и какви ограничения да вземем при захапване от комар. " Това, което първо се следи при захапване от комар е една дребна папулка, която по-скоро се дължи на алергичната реакция на организма. Т.е. при по-алергични човеци петното, пъпката, плаката ще е по-голяма. Но в допълнение и човек се алергизира. Т.е. на всяко последващо захапване укрепва към този момент персоналната реакция. И по тази причина при по-изразени такива признаци може да се дадат антихистаминови препарати или антиалергични, както са известни при хората ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР