Има възможност Министерството на отбраната да предостави три или четири

...
Има възможност Министерството на отбраната да предостави три или четири
Коментари Харесай

Каракачанов: Можем да превърнем 3-4 Кугър в спасителни хеликоптери

Има опция Министерството на защитата да даде три или четири хеликоптера „ Кугър “ на здравното министерство за медицински цели, разгласи в изявление за Би Ти Ви военният министър Красимир Каракачанов. Според него би трябвало обаче Министерството на опазването на здравето да реши дали тези хеликоптери ще им свършат работа. „ Да преценяват дали цената, която би трябвало да се даде за тяхното преоборудване, дава отговор като благоприятни условия, или е по-изгодно да се купят нови “, сподели Каракачанов.

От неговите думи стана ясно, че тези хеликоптери може да се употребяват и при избавителни интервенции. „ Ние сме заявили нашата подготвеност. Армията има три задачи – първата е отбраната на териториалната целокупност на България. Втората са съюзническите задължения и третата е в помощ на популацията. Така че сме подготвени да осъществим и тази трета задача и я изпълняваме постоянно “, добави военният министър.

Проблемът с неналичието на медицински и избавителни хеликоптери стана още веднъж настояща през последните седмици. Първо откакто единствено преди седмици правителството разгласи, че се отпускат близо 20 млн.лв. по ръководената от Министерството на районното развиване и благоустройството Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година за доставка на хеликоптери за реакция при незабавни медицински случаи и рецесии. Само преди дни пък  шефът на Планинската избавителна работа към БЧК Емил Нешев сигнализира, че чакат хеликоптер чак след няколко години, а това доста бави работата им. По мотив двете акциите на 2 януари за избавяне на закъсали туристи, един от които почина, той сподели, че те са щели да приключат единствено за  час и половина, вместо за 11.

България купи по договор с  " Юрокоптер "  18 хеликоптера (12 " Кугър "  и 6 " Пантер). Той бе квалифициран от държавното управление на Симеон Сакскобургготски и подписан от тройната коалиция през 2005 г. за сумата от 380 млн. евро. Това бе един от първите контракти, против които стартира да приказва Бойко Борисов, когато стана министър председател на първото държавно управление на ГЕРБ. Борисов  реши, че няма опция да изплати цялото съоръжение и предоговори договорката, като се отхвърли от последните три машини  " Пантер ", само че се разплати с последните вноски.

През всичките години, в които е министър председател, Борисов не стопира да подлага на критика тази договорка, а постоянно и самите хеликоптери.  " Над 400-500 милиона, над половин милиард сме дали за хеликоптери, които просто могат да летят в пустинята и единствено лятно време можем да вървим до морето с тях. Проблемът е, че кугърите, за които дадохме толкоз доста пари, нямат обледенителни системи. А е 60 метра горната граница и рискът да паднат хеликоптерите като излетят, е доста огромен. Проблемът е, че техниката, с която... Най-скъпата техника, която страната е взела, няма обледенителни системи на витлата и те не могат да прелетят през облаците ", разяснява да вземем за пример Борисов през 2012 г. 

„ Купени са 12 „ Кугър “-а, транспортни хеликоптери. Повтарям, транспортни. В редовност да летят през днешния ден са четири. Така са купувани – нито поддръжка, нито е считано какъв брой пари ще струват… И не мога да си обясня за какво са 12 транспортни хеликоптера! После, три „ Пантер “-и – отново хеликоптери и отново транспортни, и три „ Спартан “-а – самолети, само че също транспортни “, споделя Борисов и през 2017 година И тогава още веднъж държавното управление разяснява дали те да бъдат употребявани от Министерството на здравеопазването при положение на потребност и при бедствия. Но по този начин и не се стига до решение.

Борисов подлага на критика хеликоптерите и преди година и половина, само че към този момент като мотив за закупуването на американските изтребители.  " Да ги запитвам тези, които приказват, какво въоръжение имат  " Пантер " -ите – само с прашка можеш да стреляш оттова. " Кугър " -ите нямат и револвер на борда, а  " Спартан " -ите по този начин бяха купени, че нямат и контракти за поддръжка – за повече пари в сравнение с в този момент купените потвърдени в битка F-16 Block 70 с въоръжение. И тези същите излизат да приказват... ", разгласи той през 2019 година

Тъй като машините не са купени с нужното въоръжение, то за тях се търси каква ли не роля. Преди няколко месеца се говореше, че някои от тях може да станат за машини за гасене на пожари.

Каракачанов за датата на изборите, обединенията и Северна Македония

Каракачанов разяснява и предстоящата дата за парламентарните избори. Според него президентът първо е трябвало да направи съвещания с парламентарно показаните сили и по-късно да афишира дата. „ Трябва да се избере най-подходящото време, в което хората хем да могат да гласоподават, без да се тормозят, че могат да се заразят, хем да се обезпечи сигурността на хората, които вземат участие в изборния развой “, на мнение е Красимир Каракачанов. На въпрос възможна ли е коалиция сред Вътрешна македонска революционна организация и ГЕРБ за идните избори, той съобщи, че към момента не е обсъждано сходно нещо. Относно апела да не се отделят толкоз доста средства от Бюджет 2021 за отбрана той съобщи, че сега няма страна в света, която да е понижила разноските си за защита. „ Тези, които го приказват в Народното събрание или отвън него, просто са едни обикновени популисти “, съобщи министърът на защитата. Що се отнася до договарянията за присъединението на Северна Македония към Европейския съюз, Каракачанов съобщи: " Ако не престават да се държат като наставник на България, още дълго време ще си почакат. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР