Има свиване на потреблението на газ, пазарът е изкуствено надутБългарската

...
Има свиване на потреблението на газ, пазарът е изкуствено надутБългарската
Коментари Харесай

Росен Христов: Отстъпката от 25 стотинки за литър гориво остава

Има стесняване на потреблението на газ, пазарът е изкуствено надут

Българската позиция е, че в случай че има таван на газа, би трябвало да е за целия газ, който се търгува, като нашата логичност е, че частичното налагане на тавани в браншове от пазара не би било дейно и в допълнение би изкривило пазара.

Това съобщи в " Още от деня " по енергийният министър Росен Христов.

По думите му в Европа има задоволително газ и даже се следи стесняване на потреблението.

" Количества газ има, стопанската система действа, даже има стесняване на потреблението, тъй че не ли би трябвало да има такива скачащи цени на газа. През последните седмици се вижда трайно рухване на TTF борсата, т.е., щом Комисията разисква такива ограничения и цената пада, то пазарът е изкуствено надут ", разяснява той.

По думите му всяка интервенция на пазара би трябвало да е доста добре оценена, по тази причина България е поискала от Европейска комисия да обясни логиката зад мярката и чакаме цялостна информация, с цел да можем да оформим извънредно мнение.

Мерките са ориентирани към намаляване цената на газа, която е висока безпричинно.

Христов съобщи, че все още има средства в бюджета за отстъпката от 25 ст. на литър гориво и по тази причина мярката ще продължи. Не се ангажира обаче със период.

" Не може да се чака цените на горивата да се да се върнат на равнищата отпреди рецесията, само че съгласно мен едни спомагателни 20-25% смъкване са реалистични ", счита той.

България е производител и експортьор на ток, само че сме обвързани с европейския пазар, по тази причина няма по какъв начин цената на електричеството у нас да е ниска, уточни още министърът.

" Затова вършим обезщетителни ограничения, ориентирани към българските консуматори - те са така наречен контролиран пазар, където цената е закрепена. За индустриалните консуматори сега вървят обезщетения, които ревизираме и готвим проектозакон, който в допълнение да ги усъвършенства ".

Изискването на Европейска комисия е обезщетенията да бъдат идентични за всички, разяснява Христов. Относно настояванията на бизнеса за дълготрайни контракти за електрическа енергия, той изясни, че сега регулацията не го разрешава, само че до момента в който е министър, ведомството му ще предложи скица, с която това да стане допустимо.

Той разяснява и предлагането за въвеждане на двойна цена за ток. След като се пресметна междинното ползване на домакинство, по-висока цена ще заплащат свръхконсуматори - парцели със сауни, басейни, клиенти, копаещи биткойни и други, изясни министърът.

" Ще има един предел, по който всички заплащат субсидираната цена. Над този предел потреблението ще бъде по друга цена. В момента го изчисляваме на база на данни, които получаваме, тъй че да установим какъв брой е естественото ползване в едно домакинство. Идеята е като определим потреблението, да сложим запас от 20-30% от горната страна ".

България още не е получила отговор от " Газпром " за разсрочване на приемането на останалите количества газ по контракта и вероятно понижение на цената, сподели още Христов.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР