Има следи за това, че най-ранното македонско присъствие на континенталната

...
Има следи за това, че най-ранното македонско присъствие на континенталната
Коментари Харесай

Конгресмени искат да има месец на Македония в САЩ

„ Има следи за това, че най-ранното македонско наличие на континенталната територия на Съединени американски щати е от към 1492 година “ – по този начин стартира резолюция на група американски конгресмени, които упорстват за оповестяването на септември 2022 година за „ Месец на македоно-американското културно завещание “.

Сред подписалите е републиканката от Ню Йорк (и някогашна служителка на консулството на Югославия в града) Клаудия Тени, която по-рано през тази година заприказва за американски наказания против България поради ветото върху европреговорите на РСМ.

В текста на резолюцията се показва, че съгласно личните калкулации на македонската диаспора, в Щатите има „ половин милион американци с македонски генезис “, като има огромни колонии в съществени градове на страната. Посочва се, че огромни преселения към Съединени американски щати е имало след Илинденско-Преображенското въстание, двете балкански, двете международни войни, гражданската война в Гърция и политиките на комунистическа Югославия.
Американски конгресмен заплаши България със наказания поради Северна Македония
Санкциите са вероятен вид, в случай че България не промени позицията си за наложеното от нея несъгласие върху започването на договаряния за присъед...
Прочети повече
След това се изреждат съответни персони като образец за скъпи членове на американското общество от македонски генезис. Сред тях е огромният публицист, журналист и политик Стоян Христов. В резолюцията се припомня, че е бил сенатор и че книгата му „ Това е моята страна “ е била обичана на президента Рузвелт.

Не е маркирано, обаче, че в нея Христов дефинира себе си и околните си като българи от Македония – текстът е писан преди по време на Втората международна война създателят да стартира да симпатизира на Тито и на левичарски организации, под въздействието на които до гибелта си пази македонистки позиции.

Все още резолюцията за Месеца на македоно-американското културно завещание не е гласувана.

 

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР