Има сериозен местен и международен интерес към конкурса за идеен

...
Има сериозен местен и международен интерес към конкурса за идеен
Коментари Харесай

Новото пространство на кукления театър в Стара Загора

Има сериозен локален и интернационален интерес към състезанието за абстрактен план за Център за пробно изкуство към Държавен куклен спектакъл - Стара Загора. Това разяснява пред " Капитал " шефът на театъра Дарин Петков. Крайният период за подаване на планови оферти е 15 юли, само че към този момент са постъпили от евентуални претенденти, а над 10 колектива са били на място за оглед на терена. Това разясни юрист Цвета Йоцова от " Оптимистас " (), организация, която се занимава с градски изследвания и архитектурни състезания и се е заела с провеждането на това съревнование.Международният архитектурен конкурс за нова постройка в двора на старозагорския куклен спектакъл, на мястото на сегашната лятна сцена, беше разгласен през април. Подготовката е лишила две години, най-много поради непрекъснатата промяна на управлението в Министерство на културата - принципал на кукления спектакъл. Конкурсът е с награден фонд 20 хиляди лева, като класираният преди всичко план ще получи 10 хиляди, на второ - 6 хиляди, и на трето - 4 хиляди лева Сумата е обезпечена от бюджета на кукления спектакъл и община Стара Загора. Журито е формирано от 9 души - български и задгранични архитекти и културни дейци, потвърдени експерти.

Има сериозен локален и интернационален интерес към състезанието за абстрактен план за Център за пробно изкуство към Държавен куклен спектакъл - Стара Загора. Това разяснява пред " Капитал " шефът на театъра Дарин Петков. Крайният период за подаване на планови оферти е 15 юли, само че към този момент са постъпили от евентуални претенденти, а над 10 колектива са били на място за оглед на терена. Това разясни юрист Цвета Йоцова от " Оптимистас " (), организация, която се занимава с градски изследвания и архитектурни състезания и се е заела с провеждането на това съревнование.

Международният архитектурен конкурс за нова постройка в двора на старозагорския куклен спектакъл, на мястото на сегашната лятна сцена, беше разгласен през април. Подготовката е лишила две години, най-много поради непрекъснатата промяна на управлението в Министерство на културата - принципал на кукления спектакъл. Конкурсът е с награден фонд 20 хиляди лева, като класираният преди всичко план ще получи 10 хиляди, на второ - 6 хиляди, и на трето - 4 хиляди лева Сумата е обезпечена от бюджета на кукления спектакъл и община Стара Загора. Журито е формирано от 9 души - български и задгранични архитекти и културни дейци, потвърдени експерти.
Лаборатория за ексцентрични спектакли
" Нуждата от нова постройка се породи от това, че в старозагорския спектакъл се раждат представления, които излизат отвън рамките на общоприетото. Театърът разполага с стандартна сцена, по тази причина имаме потребност от ново многофункционално пространство ", уточни Цвета Йоцова. Тя напомни, че Държавен куклен спектакъл е хазаин на интернационалния неконвенционален куклено-театрален фестивал " Пиеро ", който ще се организира за следващ път през септември тази година, както и на Международната креативна лаборатория, която ражда едни от най-стойностните спектакли у нас.
Зад тази ограда ще се намира новата постройка.
Функциите на бъдещия Център за пробно изкуство можем да съпоставим с тези на софийската " Топлоцентрала " - средище за модерно изкуство, в което се организират изложения, спектакли, образования и други Неслучайно измежду членовете на журито на състезанието са Веселин Димов, шеф на " Топлоцентралата ", и арх. Мариана Сърбова, която завоюва състезанието за нейното планиране. " Разликата е, че там ставаше дума за реорганизация на съществуваща постройка, а тук за напълно ново строителство, което разрешава полет на мисълта при правенето на плана ", споделя адв. Йоцова. Тя добавя, че карето в двора, върху което може да се строи, е с повърхност 886 кв.м, само че за предпочитане е застрояването да не е повече от 600 кв.м, с цел да остане намерено дворно пространство. В бъдещата постройка с изключение на многофункционална сцена с преносими седалки би трябвало да има още репетиционна, механически пространства, кафе-бар, резидентски блок - спални пространства за гостуващи актьори, тоалетни и съблекални и други Няма ограничаване за подземното застрояване.
Реклама Победител - в края на юли
Адв. Йоцова изясни, че след крайния период за банкет на планове - 15 юли, следва подготовката им за анонимно оценяване от журито. То ще заседава в интервала 21 - 25 юли и на 29 юли може да бъде разгласен спечелилият. Това е прелиминарен проект, сподели още тя.
В двора в този момент се обитава лятната сцена.
На въпрос какъв брой ще коства построяването на центъра шефът на кукления спектакъл Дарин Петков изясни, че няма такива калкулации, защото зависи от самия план. " След като класираме победител, ще обявим конкурс за работен план и реализатор, ще изчислим материалите и тогава ще знаем ", сподели той. Към момента няма обезпечено финансиране, само че има ангажимент от Министерството на културата да плануват такова.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Десислава Лещарска
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР