Има редица негативни фактори, които ще натискат цената на газа

...
Има редица негативни фактори, които ще натискат цената на газа
Коментари Харесай

Енергиен експерт: Природният газ ще поскъпва още

Има редица отрицателни фактори, които ще натискат цената на газа още повече нагоре. За това предизвести енергийният специалист Иван Хиновски пред Българска национална телевизия във връзка решението от 1 януари на КЕВР за 30% повишение на цената на природния газ. За енергийните анализатори и специалисти не е изненада нарастването на цената на газа.

По думите му растежът на природния газ от последната година е доста сериозен по доста аргументи, само че главно, че няма задоволително количества, събуждането на европейската промишленост, преместване на производствата от Китай в Европа.

" Газпром " не може да бъде упрекван само за скока на цената, съветският монополист отхвърля обаче да извършва свръхколичества и си извършват дълготрайните контракти. Европа обаче желае повече, а " Газпром " следва своята полотики, а тя е да натиска Европа за осъществяване на " Северен поток 2 ", посочи Иван Хиновски.

Той чака недостиг на електрическа енергия и на европейския пазар. Това ще ни удари и нас в даден миг, предизвести Хиновски. До април-май месец ще има повишаване на цените, а по-късно ще има усмиряване на цените.

България има един авариен коз във взаимоотношенията си с Турция, която има свръхизлишъци на природен газ. България би трябвало да се опита да контракти природен газ от Турция, с която може да успокои много и нашия пазар. Това се приказва единствено в експертните среди, уточни Хиновски.

Другата опция, която се подценява е, че България има лични запаси на природен газ, която не изследва. Освен това нашите топлофикации са като пътищата ни - остарели и неподдържани, посочи Хиновски и настоя да се настъпи към построяването на когенерации във всички топлоцентрали. Това може да стане в границите на една година, а Топлофикация - София е трябвало да направи това преди 10 години още. Енергийните специалисти се молят Топлофикация-София да не банкрутира, тъй като ще има апокалипсис.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР