Има реална възможност за реставрация и консервация на паметници на

...
Има реална възможност за реставрация и консервация на паметници на
Коментари Харесай

След среща с министър Атанасов, Областна администрация-Кюстендил изготвя списък с паметниците на културата за реставрация

Има действителна опция за реституция и консервация на монументи на културата в Кюстендилска област, нуждаещи се от незабавни възстановителни ограничения.

В това увери министърът на културата Атанас Атанасов пред регионалния шеф на Кюстендилска област Катя Димитрова и нейният заместител Любомир Терзиски. Те разговаряха при визитата на министър Атанасов в Кюстендил, което се реализира по покана на уредниците на 25-ия Международен фестивал за класическа китара. Музикалният конгрес се организира от 7-и до 9-и април, а министърът на културата участва на неговото закриване в събота. На срещата участва основният секретар на Министерство на културата Маргарита Васева и ръководителят на Общински съвет-Кюстендил и НЧ „ Братство 1869 “-гр. Кюстендил Иван Андонов.

Пред министър Атанас Атанасов, регионалният шеф Катя Димитрова и зам.-областният шеф Любомир Терзийски обявиха, че неотложна потребност от съдействието на Министирство на културата има за два обекта в Кюстендилска област. Стена от постройката, която 13-и пехотен полк е употребявал за спално помещение, се разрушава и е рискова, подчертаха те. Обектът е монумент на културата, а с цел да бъде възобновен са нужни разрешението и поддръжката на министерството. Паметникът на културата се намира на територията на някогашните казарми в гр. Кюстендил.

В Сапарава баня, преди към година и половина, при замяна на тръбопровод, служащи се натъкват на гробница от античното населено място Германея. За да продължат ремонтните действия, гробницата трябвада бъде преместена.

Списък с паметниците на културата в Кюстендилска област, за които са нужни неотлажна реституция и консервация ще изготви Областна администрация-Кюстендил. Финансирането ще стане допустимо посредством Национален фонд „ Култура ”, а плануваните средства за обекти в страната са 30,4 млн. лева

Пред регионалния и зам.-областния шеф, мининистърът на културата показа прелестни усещания от град Кюстендил. Те от своя страна го изпратиха с кошница кюстендилски ябълки – знак на плодородието в района.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР