Има потвърдени исторически факти, които не се оспорват дори от

...
Има потвърдени исторически факти, които не се оспорват дори от
Коментари Харесай

Пендаровски отговори на Радев: Ванче Михайлов е бил фашист, нацист и сътрудник на Хитлер


Има доказани исторически обстоятелства, които не се оспорват даже от българската историография, че Ванче Михайлов е бил помощник на Хитлер.
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 323
Това сподели през днешния ден президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, разяснявайки изявлението на българския си сътрудник Румен Радев за Ванче Михайлов и за фашизма, съобщи особено за Българска телеграфна агенция организация МИА. 

" През 1944 година по напътствие на Хитлер Михайлов идва в Скопие в опит да сътвори самостоятелна македонска страна и когато не получава поддръжка от локалното население, рапортува назад на шефа си в Берлин, че това не е допустимо и единствено това е задоволително, с цел да го направи фашист, нацист. Ако си последовател на тази идеология, ти си нацист. Ако използваш, както в неговия случай, нацистката идеология за реализиране на лични политически цели, отново си нацист. В противоположен случай щяхме да приказваме за военнопрестъпник, не споделяме, че е бил, само че той несъмнено е бил почитател и ползвател на " услугите на фашисткия режим в Берлин по това време ", сподели Пендаровски, отговаряйки на журналистически въпроси след конференция с неговия латвийски сътрудник, който е на посещаване в Северна Македония.

Изказването на българския президент Румен Радев, че след установяването на югославската тирания в Македония, десетки хиляди хора са изпратени и убити в концентрационни лагери, президентът Пендаровски оцени като неистина за политически цели. " Няма съответстващ исторически източник, който да удостовери, че 10 хиляди души са били в концлагери в Македония по това време. Нито един, нито в българската, нито в македонската, нито в международната историография. Нещо, което може да бъде несъмнено като концентрационен лагер по времето на някогашна Югославия, съществува единствено на Голи оток, днешна Хърватия. На територията на Македония в никакъв случай не е имало концентрационни лагери, нито тогава, нито през днешния ден. Бройката от 10 хиляди убити е неистина, гола структура за политически цели ", акцентира Пендаровски.

Мнението на македонския държавен глава е, че двете страни би трябвало да се концентрират върху същинските, действителни критерии за присъединение към Европейския съюз, а не най-вече върху решаването на историческите въпроси. " Ако се концентрираме най-вече върху разрешаването на исторически несъгласия, в никакъв случай няма да реализираме единодушие. Ако се съсредоточим върху това, което е същински действителен аршин за присъединение към Европейски Съюз – върховенството на закона, битката с корупцията, човешките права и свободи, доста бързо можем да стигнем до взаимно задоволително решение. Ако обсъждаме дали през 11 век Самуил е бил българин, македонец, арменец и така нататък, в никакъв случай няма да реализираме единодушие. Историята на историците. Аз, сътрудника Радев, всички ние не сме избирани на избори, с цел да вземам решение кой каква народност е бил по времето на царството на Самуил. Ние сме определени от жителите да решаваме актуалните проблеми - стандарт на живот, вложения, по-добър живот ", сподели Пендаровски. 

Относно включването на българите в конституцията Пендаровски сподели, че има политическа воля и от държавното управление, и от опозицията. " Относно българите в конституцията напълно в резюме. Има политическа воля, допускам, че на всички ви е ясно и от страна на ръководещите, и от страна на опозицията, че е един от доста редките въпроси, за които и държавното управление, и опозицията при нас нямат никакъв проблем ", сподели Пендаровски.  Според него остава въпросът по кое време да се случи това и каква е гаранцията, че няма някое бъдещо българско държавно управление да желае още веднъж смяна на конституцията или да има някакви други политически претенции. " Мисля, че един от методите, по които може да се подходи към този въпрос с желанието да го решим, е преспанската формула ", акцентира Пендаровски.

Българският президент Румен Радев сподели в изказване през днешния ден, че Ванче Михайлов е индивидът, който е отказал Хитлер да въвлече Македония в братоубийствена война с България и че не той, а други хора след " установяването на югославската тирания в Македония са умъртвили десетки хиляди в концлагери ", единствено тъй като са решили да продължат да се назовават ​​българи. " Това е същински фашизъм “, сподели Радев. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР