Има политическа воля за намаляване на правомощията на главния прокурор

...
Има политическа воля за намаляване на правомощията на главния прокурор
Коментари Харесай

Зам. главният прокурор Даниела Машева: Неприемлива е намесата на политици в работата на ВСС

Има политическа воля за понижаване на пълномощията на основния прокурор и вероятно предварително преустановяване на мандата му. Това сподели заместникът на основния прокурор при Върховната касационна прокуратура Даниела Машева пред БТВ.

„ Основният въпрос, който беше обсъждан от Висш съдебен съвет, беше дали министърът на правораздаването има право да внася предложение за освобождение на основния прокурор. Това не беше гласоподаване за неговото премахване. Обсъждаше се по каква процедура да се тръгне. Мнозинството сподели, че тази процедура би трябвало да тръгне обвързана с дисциплинарно произвеждане и че министърът няма право да внася такова предложение “, уточни Машева.

„ Главният прокурор ръководи Прокурорската гилдия. Той е член на Висш съдебен съвет, само че не бих споделила, че има прекомерко въздействие върху членовете на Прокурорската гилдия. Моето усещане е, че основният прокурор, както и предходния, не са оказвали прекалено въздействие. За мен е недопустимо да има интервенция на политици в работата на Висш съдебен съвет. Висшият правосъден съвет все още е сигнализиран. Оттук нататък е в пълномощията на трима от Прокурорската гилдия или на 5-ма от Пленума на Висш съдебен съвет е да се направи преценка състоятелен ли е този сигнал и би ли могло да се започва такава процедура за премахване на основния прокурор. Струва ми се, че има политическа воля за понижаване на пълномощията на основния прокурор и вероятно предварително преустановяване на мандата му, което би могло да стане единствено с смяна в Конституцията, само че въпросът е дали това може да стане с нормално Народно заседание, или би трябвало Велико национално заседание “, сподели още Машева.

„ Аз персонално схващам, че тези дейности са против личността на Иван Гешев, само че и против позицията на основния прокурор, неговите пълномощия и против работата на Прокуратурата и Висш съдебен съвет. Иван Гешев не е недостижим. Той се регистрира всяка година, като показва отчет за работата на Прокуратурата. Той може да бъде викан в Народното събрание и през други интервали, с цел да дава отчетност. Миналата година той регистрира активността на Прокуратурата за подобен по-кратък интервал. Ако в този момент го извикат в Народното събрание, несъмнено, че ще отиде. Настъпва и интервала той да регистрира активността на Прокуратурата за 2020 година Може да се започва процедура във Висш съдебен съвет за неговото премахване, само че тя би трябвало да открита от интензивно легитимиран орган по закон “, съобщи тя.

„ Аз не одобрявам концепцията за директен избор на основен прокурор. Сегашната процедура е задоволително транспарантна и обществена “, добави тя.

По думите й при влизането на Прокуратурата в Президентството не са позволени неточности. „ Имало е авансово позволение от Съда. Всичко се е случило съгласно закона “, добави Машева. Тя съобщи, че не е имало въоръжено навлизане, проява или приложимост на оръжие. По думите й тя не знае кой прокурор е издал заповедта.

„ Мисля, че дипломата на Иван Гешев е законна. Многократно е проверявана тази тапия. Смятате ли, че това висше образователно заведение (Академията на МВР) не е акредитирано да издава такива дипломи. Много юристи и нотариуси имат дипломи оттова, какво ще се случи с тях и с техните актове? “, съобщи заместникът на основния прокурор.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР