Има периоди, в които жените имат необуздано желание за любовни

...
Има периоди, в които жените имат необуздано желание за любовни
Коментари Харесай

Жените и сексът: от какво зависи сексуалният апетит


Има интервали, в които дамите имат безотговорно предпочитание за любовни милувки. А в други не желаят и да чуят за секс. На какво се дължи това?

Много дами споделят сходни истории: има интервали, в които желанието за секс е непрекъснато. Внимание, либидото е отвън надзор! Празник за множеството двойки. 

Но внезапно всичко завършва. по няколко пъти дневно, към този момент може да бъде провокирана единствено с тънко приложени изкуства на съблазняването. Много дами даже не се сещат за секс.

Нивата на хормоните въздействат на либидото

Изследване от 1980 година дава пояснение за този феномен: женският цикъл и изменящите се равнища на хормоните оказват голямо въздействие върху желанието за секс. Това се дължи освен на директното въздействие, което хормоните оказват върху половия вкус, само че и на обстоятелството, че хормоналните разминавания въздействат на физическото и психическото положение. Ако сте доста изтощени или изпитвате болежка, желанието ви за секс е лимитирано.

Цикълът стартира от първия ден на менструацията и приключва в деня преди началото на идната менструация. Продължителността на този интервал е различна - сред 21 до 35 дни. Овулацията настава към средата на този интервал. Следователно един цикъл може да бъде разграничен на първа и втора половина.

Какво се случва с женското тяло

Всеки месец матката се приготвя за евентуална бременност и се обкръжава с добре уплътнен пласт лигавица. Ако не настъпи бременност, равнищата на хормоните в кръвта - прогестерон, прочут също като хормон на жълтото тяло, и естроген, създавани в яйчниците - спадат толкоз доста, че се появява менструация. В началото на първата половина на цикъла има кървене.

Желанието за секс е лимитирано при някои дами по това време. Не единствено тъй като равнището на естроген е относително ниско, само че и тъй като интервалът постоянно е обвързван с болежка и дискомфорт. Това обаче може да се промени внезапно, щом стартира по този начин наречената фоликуларна фаза.

Нивото на естроген покачва желанието

След като лигавицата на матката се изхвърли, фоликулостимулиращият хормон (ФСХ), създаван в хипофизната жлеза, провокира узряването на нови фоликули. Тези фоликули, в които се намира яйцеклетката, създават естроген. Нивото на естрогена се покачва с узряването на фоликула, а дружно с него и половото предпочитание на дамата.

Но освен това. Много дами се усещат изключително самоуверени и способни по време на тази фаза. Спортът е освен по-лесен, само че и способността за централизация е по-добра, в сравнение с в други етапи на цикъла. Жените, които употребяват хормонални контрацептиви, нормално са пощадени от тези големи разлики в желанието. Контрацептивите подсигуряват, че при равнищата на хормоните няма да настъпят огромни промени. 

Както равнището на естрогена, по този начин и желанието за секс доближават своята кулминационна точка с овулацията. Големите количества естроген провокират отделянето на лутеинизиращ хормон, който провокира овулация - фоликулът освобождава зрялата яйцеклетка в маточната тръба, където тя може да бъде оплодена за към 24 часа. А естрогенът продължава да прави каквото може, с цел да предизвика полово предпочитание. 

Прогестеронът понижава половото увлечение

Разкъсаният фоликул, в който е узряла яйцеклетката, се трансформира в така наречен жълто тяло. През втората половина на цикъла - лутеалната фаза - жълтото тяло създава значимите хормони: дребни количества естроген, само че главно прогестерон. Прогестеронът поставя завършек на огромното предпочитание за секс. 

Така желанието за занимания отстъпва място на сериозните процеси: лигавицата на матката, която към този момент се е натрупала по време на фоликуларната фаза, би трябвало да се удебели в допълнение и да се приготви за възможна бременност. Ако дамата забременее, прогестеронът подсигурява, че тя ще остане бременна. Ако бременността не настъпи, жълтото тяло също регресира и равнището на прогестерона спада.

Така прогестеронът напуща сцената, с цел да отстъпи място на естрогена малко преди идващото кървене. Ето за какво дамите споделят, че половите пориви настъпват още веднъж преди или даже по време на менструация.

***
Вижте и това видео от нашия списък:
В Турция сексът преди брака към момента е табу
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР