Има първични данни за ефективността на ваксините срещу Омикрон. Препоръчвам

...
Има първични данни за ефективността на ваксините срещу Омикрон. Препоръчвам
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Ваксинираните с Астра Зенека да си сложат трета доза РНК, защото защитата им срещу Омикрон е 20% |

" Има първоначални данни за успеваемостта на имунизациите против Омикрон. Препоръчвам ваксинираните с Астра Зенека да си слагат трета доза РНК ваксина, тъй като отбраната им против Омикрон е към 20% ". Това сподели по Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, съветник по имунизациите към Столична община.

Той предизвести, че хората, които са преболедували, имат доста по-слаб имунитет против новия вид от имунизираните. Добрата вест съгласно микробиолога е, че към този момент Омикрон оправдава упованията за натурален постепенен развой - той е по-заразен, само че се боледува по-леко, удостовери експертът и добави, че в страната имунизираните са 30%, а в София - 45%.

Проф. Кантарджиев уточни още, че въпреки към момента да няма потвърдени случаи на новия вид, граничният надзор би трябвало да се затегне, да се усили и търсенето на съмнителни проби, с цел да се заловен в точния момент първите случаи и да се ограничи оптимално разпространяването. Тези ограничения съгласно него няма да спрат предаването на вируса, само че ще забавят процеса, което ще даде опция на лечебните заведения да отдъхнат.

Експертът разяснява и " бодряческите " изказвания на служебния екип на Министерство на здравеопазването, съгласно който с помощта на напъните им четвъртата вълна беше пречупена, а смъртността по-ниска спрямо третата вълна. Той показа данни, които демонстрират противоположна наклонност - съгласно цифрите през четвъртата вълна, която още не е завършила, общата смъртност и смъртността от ковид са доста по-високи.

В коментар за хода на заболеваемостта сега професорът съобщи, че спадането на случаите става по-бавно от предстоящото, тъй като репродуктивното число е 0,9, което по думите му значи, че 10 инфектирани заразяват 9 души.

Помолен да показа усещанията си от новия здравен министър проф. Асена Сербезова, Кантарджиев сподели, че тя е доста добър началник:

" Работил съм тясно с нея, в границите на разнообразни държавни управления, когато беше директор на Изпълнителната организация по медикаментите. Тя много квалифициран човек, с доста добра визия, нужни са младежи на страната в този миг. Много ще ѝ е мъчно в това министерство - най-трудно ще е с преодоляването на вируса и с мотивирането на хората да се имунизират. Освен това не би трябвало да се изпускат наложителните имунизации при децата, да се позволяват епидемиологични гърмежи на други инфекции. За Коронавирус да слуша специалистите, а не новоизлюпени политици ", сподели професорът.

Попитан дали би приел покана да взе участие в екипа на новия министър той съобщи:

" Младите хора ще се оправят доста добре. Ако ми изискат съвет, ще го дам. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР