Има още два случая на коронавирус, вече са общо шест.

...
Има още два случая на коронавирус, вече са общо шест.
Коментари Харесай

Коронавирусът стигна до София

Има още два случая на ковид, към този момент са общо шест. Това сподели министър председателят Бойко Борисов, откакто по-рано взе участие онлайн в ексклузивен Европейски съвет с държавните и държавни ръководители на Европейски Съюз във връзка със обстановката към ковид.

Двамата, които са дали позитивни проби за Ковид-19, са 66-годишна жена и мъж на 77 година - семейство, чийто наследник работи на " Илиянци ". Двамата са настанени в „ Пирогов “, институтът е реагирал незабавно и е подхванал ограничения, а тестванията им са обработени за 40 минути, рапортува довечера доцент Тодор Кантарджиев, началник на националния център по заразни и паразитни заболявания.

" Мъжът е постъпил предходния ден с обострена дихателна непълнота, като той е бил с предходно белодробно страдалчество. Жена му постъпва през днешния ден, като тя е в по-тежко положение. И двамата остават за лекуване в " Пирогов ", заяви ген. Венцислав Мутафчийски. Според Кантарджиев дамата през днешния ден е пристигнала да се види със брачна половинка си, само че е била в доста тежко положение и е припаднала в болничното заведение. Жената е интубирана в шокова зала. Взети са ограничения за изолираност още в първия миг, увери той.

Няма данни фамилията да е пътувало в чужбина. За момента се знае, че контактните лица са били 89.

В Европа доста сме закъснели с ограниченията против ковид, той лети във въздуха и маските не го хващат. Ограничаването става посредством отдалеченост, отбягване на контактите и придвижване, в това число пътуванията в чужбина . Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов след консултативното съвещание на Европейския съвет по отношение на ковид, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Премиерът съобщи, че след днешното съвещания е взето решение за отпущането на 25 милиарда евро . С тези пари ще бъдат подтиквани огромните компании да създават съответното съоръжение, което през идващите седмици и месеци ще бъде по този начин належащо на лечебните заведения, с цел да се оправят с ковид. Борисов уточни, че в някои страни има дефицит на лечебни заведения и за задачата се преоборудват хотели.
Според премиера най-хубавото е през идващите месеци да се откри лекарство или ваксина. Той уточни, че една българска компания е доста напред в разработките. Лекари от целия свят обаче предизвестяват, че сме на най-малко една година от излизането на ваксина на пазара.

Премиерът означи още, че не можем да затворим градския превоз. По време на консултациите всички страни са сложили въпроса за туризма. „ В Румъния и Гърция от през днешния ден затварят учебните заведения. Западните Балкани не могат да бъдат изолирани. Трябва да бъдем солидарни с тях, макар че не са членове на Европейски Съюз “, сподели Борисов.

По време на срещата е станало ясно, че европейските институции са обрисували доста мрачна картина на обстановката с ковид, който може да засегне забележителна част от популацията й.

„ Това са упованията на най-големите институции в Европа. Борсите падат, целият свят се тресе. Директорът на ЕЦБ Кристин Лагард предвижда по-голяма криза от тази, която породи след банкрута на банка „ Леман Брадърс “ през 2008 година “, съобщи Борисов. „ Не си представях дотам проваляне. До една държавите-членки се изрекоха против възбраната за експорт на защитни средства... Не виждам никаква взаимност. Големите компании създават тези защитни средства, а те не могат да ги доставят “, добави той.
Здравните министри на страните от Европейския съюз са се договорили всеки ден да поддържат видеоконферентна връзка.
Борисов съобщи, че се поставят огромни старания за запазването на децата, само че най-уязвимата група са възрастните хора.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР