Има опасност до Коледа десетки австралийски градове във вътрешността на

...
Има опасност до Коледа десетки австралийски градове във вътрешността на
Коментари Харесай

Десетки австралийски градове може да останат без вода до Коледа заради рекордна суша

Има заплаха до Коледа десетки австралийски градове навътре в континента да останат без вода, в случай че продължаващата от към четири години най-тежка суша в историята на страната се задържи, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Ако няма превалявания, редица градове в щата Нов Южен Уелс ще би трябвало да разчитат на доставки на питейна вода с камиони, заяви националната работа за водоснабдяване.

Прогнозите са, че до ноември няколко реки ще пресъхнат със започването на лятото в Южното полукълбо, а съгласно метеоролозите няма признаци за неотдавнашен завършек на сушата.

Държавният секретар за водоснабдяването на Нов Южен Уелс Мелинда Пейви съобщи, че ситуацията е сериозно и че в случай че сушата продължи, до края на 2020 година още повече градове ще останат без вода. Тя заяви на публицисти в Канбера, че се прави всичко допустимо за облекчение на обстановката, в това число сондажи за подпочвени води и създаване на тръбопроводи за водоснабдяване.

Пейви не отговори директно дали световното стопляне съставлява " климатична изключителна обстановка ", само че позволи опцията сушата в Австралия да е провокирана от климатични промени.

Столицата на щата Нов Южен Уелс Сидни също изпитва остра нужда от превалявания. Язовирите на града имат вода под половината от вместимостта си. Завод за обезсоляване на морска вода обезпечава потребностите от питейна вода за една четвърт от Сидни.

В опит да се избегне повтаряне на всеобщите измирания на риби поради пресъхване на реки, стотици риби от река Дарлинг се събират във водни резервоари, с цел да бъдат върнати в реката, когато тя още веднъж стане пълноводна. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР