„Има някаква разнопосочност. Искат някакво послание да излезе навън, което

...
„Има някаква разнопосочност. Искат някакво послание да излезе навън, което
Коментари Харесай

Валентин Николов срещу Асен Василев: План за газ без Газпром няма!

„ Има някаква разнопосочност. Искат някакво обръщение да излезе на открито, което да не се чуе в България. И настрана има друго обръщение за България, което да не се чуе навън. Едното обръщение за пред Европа и сътрудниците ни от Щатите е – ние няма да преговаряме с „ Газпром “, а тук – ами има война, няма по какъв начин да преговаряме, до момента в който има война. “

Това мнение изрази пред БНР Валентин Николов, някогашен изпълнителен шеф на Българския енергиен холдинг, ръководител на Националния комитет на България в Световния енергиен съвет.

Николов разяснява декларираното от вицепремиера Асен Василев пред БНР, че България няма да договаря за нов контракт с „ Газпром “.

Преди 10 дни министър председателят персонално сподели от Брюксел, че ще желае България да бъде от изключенията, в случай че се постановат енергийни наказания, напомни Валентин Николов.

„ Той изрично сподели, че това ще е съсипващо за нашата стопанска система и би трябвало да влезем в изключенията. “

Според Николов въпросът е дали сме потърсили други различни благоприятни условия и имаме ли подготвен проект.

„ За 10 дни, от едното изказване до другото изказване, не съм видял нито един министър да е излязъл от България и да е отишъл примерно в Азербайджан или някъде другаде, с цел да обезпечи такива благоприятни условия. Тоест проект няма. Веднага се отива на изказвания.

Първо, не е ли по-добре да се обезпечи проектът, да се каже какъв брой ще коства на стопанската система и обществото всичкото това нещо, изобщо ще можем ли да осигурим различни количества газ от други източници, и тогава да обявим, че няма да преговаряме.

Защото една позиция, когато си я оповестил към този момент, доста мъчно можеш да я върнеш обратно.

Второ, когато преговаряш с трети страни, не е ли по-добре те да не знаят, че няма да преговаряш с „ Газпром “? Можеш да издействаш и по-добри цени. “

„ Те сега приказват за някакви хипотези, хипотези без конкретика “, съобщи Николов в предаването „ Преди всички “.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР