Има нещо в Луната, което наистина вдъхва страхопочитание. Отчасти това

...
Има нещо в Луната, което наистина вдъхва страхопочитание. Отчасти това
Коментари Харесай

Колко голяма е Луната?

Има нещо в Луната, което в действителност вдъхва благоговение. Отчасти това е нейната досегаемост. Често астрономите се концентрират върху теории или обекти, които са толкоз надалеч, че наподобяват умопомрачителни и невъобразими за елементарните хора.

Да вземем да вземем за пример най-близката звезда до Слънчевата система. Проксима Кентавър, съгласно Space.com, е на немислимите 4,24 светлинни години от нас (една светлинна година е дистанцията, което изминава светлината за една година във вакуум, или 9 460 730 472 580,8 km).

Според изданието това се равнява на към 40 трилиона километра. Междувременно Луната ни е доста по-близък небесен другар. Ярка и красива панорама в нощното небе (в взаимозависимост от времето на годината, местоположението и т.н.) и от време на време досадно известна цел за снимане, Луната е единствено на към 362 000 километра в най-близката си точка (перигей) до Земята съгласно НАСА. Да, това в действителност е голямо разстояние по земните стандарти, само че най-близкият ни небесен комшия наподобява по този начин, като че ли е на прага ни, когато е най-ярък и цялостен.

Пълната Луна в ясна нощ може да наподобява в действителност голяма, изключително в най-близката си точка до Земята (събития, които ние назоваваме суперлуние). Трудно е обаче да се дефинира какъв брой огромна е тя. В съпоставяне с някои страни на Земята нашият сателит може в действителност да е по-малък, в сравнение с си мислите.

Юпитеровият колос Ганимед

Както оповестява НАСА, нашата Слънчева система е цялостна с луни. Двете най-близки до Слънцето планети - Меркурий и Венера - нямат такива, ние си имаме единствено Луната, Марс си има два спътника, а Юпитер и Сатурн наброяват голямо количество: надлежно 80 и 83 луни - някои от които към момента не са доказани и не са получили имена. Уран има 27, Нептун - 14, и даже далечният Плутон има 5. Луните, както отбелязва НАСА, са известни също като „ естествени спътници ", тъй като те са тъкмо това: обекти, които стават близки спътници на по-големи тела и не престават да обикалят към тях.

НАСА прибавя, че Ганимед на Юпитер е най-голямата луна в Слънчевата система с радиус от 2631 километра. Според Britannica радиусът на Меркурий е почти 2440 километра, което демонстрира какъв брой огромен е Ганимед. Според НАСА Ганимед може да се гордее с това, че е бил открит от самия именит Галилео Галилей. През 2014 година, съгласно Калифорнийския софтуерен институт, изследванията на JPL/NASA допускат, че Ганимед „ може да има лед и океани, подредени на няколко пласта като сандвич ".

Нашата лична Луна си няма име (луна назоваваме всеки сателит на планета, само че точно по тази причина като астрономически обект я изписваме с основна буква), нито тайнствен мразовит сандвич. Тя не е и умопомрачително голяма.

Всъщност може да се смята за разочароващо дребна. Както оповестява Природонаучният музей в Лондон, Луната има радиус от към 1737 километра. Сравнете това с радиуса на Плутон от 1151 километра. Тъй като Плутон е толкоз дребен, че през 2006 година е лишен от званието планета и е разгласен за планетата джудже, той не се счита за най-впечатляващата летва за прескачане.

Луната е и огромна, и дребна

Space.com показва, че общата повърхнина на Луната е 38 милиона квадратни километра. Известно е да вземем за пример, че Русия е най-голямата страна на планетата, с обща земна повърхност от към 17 милиона квадратни километра съгласно The World Factbook на Централно разузнавателно управление на САЩ. Луната получава и Канада, чиято обща повърхност е почти 10 милиона квадратни километра, и Китай с неговите почти 9,6 милиона квадратни километра. Луната е по-голяма от най-малката планета (джудже) в Слънчевата система и земната най-голяма страна, само че най-големият континент на Земята - Азия - превъзхожда Луната с общата си повърхност от към 44,6 милиона квадратни километра.

Навсякъде другаде в Слънчевата система има луни, доста по-малки от нашата блага спътница. Може би най-известният образец е любопитният Деймос на Марс.

Според НАСА тази луна има диаметър от единствено към 12,1 километра и също по този начин има странна неправилна форма на картоф. В последна сметка въпросът дали нашата Луна е дребна, или не, е доста условен. Това обаче е единственият ни сателит и го обичаме подобен, какъвто е.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР