Има нещо магично в необятния свят на ароматите. Той привлича,

...
Има нещо магично в необятния свят на ароматите. Той привлича,
Коментари Харесай

Веселина Янкова и нейният ароматен свят, бутилиран в малки шишенца

Има нещо магично в необятния свят на ароматите. Той притегля, превзема сетивата, а от време на време и изцяло ни потапя в себе си. Затова не е изненада, че през последните години от ден на ден хора се обръщат към ароматерапията и етеричните масла, с цел да потърсят утешение, а много постоянно и лекуване. Ето за какво през днешния ден ще тръгнем на странствуване в този чудноват, изпълнен с аромати свят, а справочник ще ни бъде Веселина Янкова.

Здравей, Веселина. Може ли да обясниш какво тъкмо е ароматерапията?

Ароматерапията е в действителност доста сложна просвета. Всъщност, аз като си поръчах първите масла нямах визия защо става въпрос. Мислех си, че просто са някакви приятни аромати и след това, когато започнах да ги употребявам, разбрах, че етеричните масла влияят доста бързо както на тялото, по този начин и върху страстите и душeвността.

А самите масла имат ли някакво строго предопределение?

Всяко масло съгласно химичния си състав има своето предопределение и влияе по друг метод. Въпросът е да можеш да го използваш, да знаеш по кое време, по какъв начин и защо. Примерно, в случай че ти е вдървен гърбът, само че нямаш маслото, което ще ти помогне, можеш да използваш сходно, тъй че са и взаимнозаменяеми. Лавандулата, да вземем за пример, има антихистаминово и противовъзпалително деяние. Когато се изгориш на печката, да речем, мястото би трябвало да се намаже с чисто лавандулово масло. Освен че болката изчезва, не се появяват мехури, раздразнения.


Има ли такива аромати, които притеглят обич и положителни трептения на индивида, който го носи?

Самите етерични масла са с доста високи трептения и мощно лъчение. Да, има масла, които са афродизиаци и еуфорици – влияят прочувствено и възбуждащо. В една книга даже съм чела, че Клеопатра е привлякла Цезар тъкмо с етерично масло – доста рядко, доста скъпо, коствало към 400 динара, жестока сума за времето си. Та, тя си поставила единствено една капка на китката и всичко по-късно е история.

Това е впечатляващо! Някакви съответни можеш ли да ни споделиш?

Много огромен афродизиак е розата, защото е с извънредно висока осцилация. Затова се е употребила толкоз необятно и в харемите. Сандаловото дърво също – повдига либидото, употребява се и срещу импотентност. И въпреки условно казано да са разграничени по полове и розата да се употребява от дами, а сандаловото дърво от мъже, те могат да се разменят и комбинират съгласно усетите.

И двете са постоянно срещани и даже могат да бъдат открити с много ниска цена. Как се разпознават същинските артикули, защо да внимаваме?

На първо място е хубаво маслото да има документ. Това не постоянно може да се получи, по тази причина би трябвало да се поръчват от доверени източници. Аз употребявам разнообразни марки, тъй като не всеки създава целия набор от масла и абсолюта. Освен това, залагам и на български дестилерии. Но постоянно желая анализен документ, който от своя страна може да е сложен за разчитане от човек, който не знае какво да търси, да вземем за пример. В този случай цената също е много добър индикатор.


Това звучи като в действителност комплицирана просвета. Колко време ти лиши, до момента в който усвоиш основите и къде го направи?

Аз в действителност обичам пъклен доста да работя с масла, това е като част от душата ми. Много бързо започнах да диря и да намирам учители, които да ме образоват. На първия ми курс, когато се сертифицирах, индивидът, който ми преподаваше, не харесваше метода, по който разбърквам маслата. Например, сандаловото дърво не ми даваше да го разбърквам с нищо, а аз толкоз доста желаех. Започнах да диря други преподаватели, които да ме научат по какъв начин да съчетавам маслата, тъй като и това е извънредно значимо. И по този начин попаднах в парфюмерийните курсове в България, по-късно се записах на различен курс в Англия, който към този момент обхващаше и синтентика, освен натурална парфюмерия.

Каква е връзката сред етеричните масла и парфюмите?

Хората са привикнали със синтентиката в всеобщата парфюмерия. В предишното обаче всички парфюми са били с етерични масла. Към днешна дата имам клиенти, на които им миришат необичайно натуралните парфюми, само че сега, в който трансформира пропорциите на 10% синтетика и 90% етерични масла и към този момент са влюбени.

Етеричните масла могат да намерят място на всички места – в парфюми, сапуни, кремове, лосиони. Интересен факт е, че доста хора не понасят аромата на обещано масло, тъй като имат някакъв блокаж, с който не са подготвени да се разделят. И тъй като маслата са извънредно въздействащи, те стартират да се пробват да „ пробият стената”. В този миг се демонстрира и физическо проявяване на тази нетърпимост – замаяност, болежка в главата, което е много показателно за степента и обсега на въздействие.

Кои са твоите топ масла, които постоянно имаш в арсенала си?

Лично за себе си най-вече употребявам роза и портокал. Портокалът е луксозно масло, като Слънцето е.
Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР