Има неразбиране на изказването на министър-председателя относно АЕЦ Белене. Това

...
Има неразбиране на изказването на министър-председателя относно АЕЦ Белене. Това
Коментари Харесай

Има неразбиране на изказването на премиера за АЕЦ Белене

" Има недоумение на изявлението на министър-председателя по отношение на АЕЦ " Белене ". Това разяснява в изявление за БНР енергийният специалист Иван Хиновски.

" Кирил Петков не сподели, че няма да се строи нова нуклеарна мощ. В коалиционното съглашение е записано, че нова нуклеарна мощ е действителна алтернатива, а решението за построяването й ще бъде основано на резултатите от един предстоящ стопански разбор, показващ целесъобразността й. Това още не се е случило. В момента, в който стане ясно, че това е оправдано, аз съм уверен, че то ще бъде, ще бъде взето решение дали да бъде построен 7-и и 8-и блок в АЕЦ " Козлодуй “ или АЕЦ " Белене “, обясни той.

" За нас, като специалисти, АЕЦ " Белене “ е план, който е изгубил своята новост по редица аргументи ", разясни още енергийният специалист:

" Причините са доста. За нас по-реалният план, който би коствал по-малко на системата и би могъл да се построи бързо, защото към този момент е доста по-напред от АЕЦ " Белене “, е построяването на заместваща мощ, тоест 7-и-8-и блок в АЕЦ " Козлодуй “, тъй като там вече има подготвена площадка, тъй като този план може да бъде построен като корпоративен план, т.е. с по-малко държавно присъединяване в него ", изясни Иван Хиновски.

По-рано през днешния ден от БСП припомниха на премиера Кирил Петков част от съдружното съглашение, която включва градеж на АЕЦ " Белене ". Реакцията е след изявление на министър-председателя, в което той декларира, че държавното управление няма да строи атомната централа.

" Българска социалистическа партия постоянно е държала на политическата непоклатимост, само че упорства за изясненост по тематиката за градежа на нови енергийни мощности ", сподели депутатът от Българска социалистическа партия Драгомир Стойнев, някогашен министър на енергетиката.

" Българска социалистическа партия постоянно е желала България да остане част от европейското нуклеарно си семейство и ние считаме, че имаме потребност от нови нуклеарни мощности. За повторно Кирил Петков си разрешава да споделя кой план е доходоносен и кой - не. Именно в нашето съдружно съглашение, сме записали, че е належащо да има обществен разбор. На база този обществен разбор, ние би трябвало да преценим, дали имаме потребност от нуклеарни мощности, каква ще бъде площадката, какъв ще бъде видът на реакторите ", съобщи той.

По-рано през днешния ден и Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия излезе с позиция, в която се напомня съдружното съглашение, което не изключва градеж на АЕЦ " Белене ". 

В съглашението не се изключва построяването на плана, напомнят социалистите.  

" Необходимостта от създаване на нови нуклеарни мощности, уточняването на вида на реакторите и площадките, да се реши след самостоятелен експертен разбор, който да е обществен и на база икономическа целенасоченост, най-ниска цена и време за създаване ", се показва в позицията на управлението на Българска социалистическа партия.

Ръководството на град Белене приготвя Отворено писмо, с което показват паника за ориста на АЕЦ " Белене ". Те насочат покана към министър-председателя и министъра на енергетика за посещаване на площадката, с цел да се срещнат персонално с построеното досега.

„ Повод за Отвореното писмо е декларираното от премиера Кирил Петков, че държавното управление няма да строи АЕЦ " Белене ", сподели кметът на града Милен Дулев.

" Община Белене гласи писмо, в което каним министър-председателя и министърът на енергетиката да посетят площадката, дружно с депутатите от плевенска и великотърновска област, с което да покажем построената инфраструктура на място, тъй като общинската администрация и общински съвет са уверени, че ръководещите нашата страна не са осведомени с наличното съоръжение. Искаме да дойдат, да видят, да преценяват и да вземат под внимание, както бяха дали обещание преди изборите, мнението на експертите. И ориста на самата площадка - в случай че не е АЕЦ, какво, съгласно тях би трябвало да бъде? Защото това са над 2 600 дка, застроена повърхност, с всякаква построена инфраструктура, която чака и има всички разрешителни за атомна централа ", изясни той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР