Има начини и трикове да спестите разходи за електроенергия в

...
Има начини и трикове да спестите разходи за електроенергия в
Коментари Харесай

Съседката ме светна на 5 страхотни трика за пестене на ток

Има способи и трикове да спестите разноски за електрическа енергия в всекидневието. Как да спестим електрическа енергия и да плащаме по-ниски сметки за ток и отопление? Ето 5 скъпи съвета, които мята съседка ми даде:

1. Мийте, гответе и печете рационално

Можете да спестите доста при ежедневна приложимост на домашен уреди - просто ги използвайте дейно. Когато готвите храна, пестете генерираната топлота, като я държите покрита. Не си коства да поставяте топли ястия в хладилника, да губите сила за спомагателното им изстудяване, а самият ледник би трябвало да бъде отварян за допустимо най-кратко време.
Отварянето на фурната по време на готвене усилва потреблението на електрическа сила, нужна за претопляне. Струва си да я изключите малко преди края на печенето - температурата ѝ няма да падне толкоз бързо за окончателното подготвяне на ястието.

Пералнята и съдомиялната би трябвало да работят изцяло заредени, за предпочитане в еко режим, който пести вода и електричество. В случай на пране неведнъж е задоволителна по-ниска температура на водата – спомагателното ѝ загряване изразходва повече сила.

2. Насладете се на дневна светлина, подменете си крушките

 крушки

Осветлението, изключително през есенния и зимния сезон, може доста да усили сметката за електрическа енергия, тъй че си коства да употребявате дневната светлина допустимо най-ефективно, да вземем за пример като работите покрай прозореца. При самите крушки на пазара има енергоспестяващи заместители, които въпреки и по-скъпи, ще ви спестят доста ток в дълготраен проект.
Консумацията на електрическа енергия при тях е до пет пъти по-ниска от тази при обичайните крушки.

LED крушките също ще ви спестят пари. А в стаите, в които не обитаваме, би трябвало да изключим светлината, макар че в случай че излезем единствено за миг, изключването им и повторното им стартиране към този момент ще е нерентабилно.

 печка

3. Инвестирайте в съоръжение

Търсенето на енергоспестяващи заместители се отнася освен за електрическите крушки, само че и за всяко съоръжение, което се употребява. Всяко електрическо устройство принадлежи към енергиен клас, който дефинира какъв брой електрическа енергия употребява. Това се илюстрира по канара от най-висока към най-ниска - от A до G. При избора на съоръжение си коства да се купят най-високите класове, които употребяват минимум електрическа енергия и, както в тази ситуация с електрическите крушки, по-скъпата покупка ще се окаже по-печеливша, още повече, че устройствата, които са на няколко и повече години, нормално се оказват доста енергоемки. 

4. Извадете щепселите от контактите

 щепсел

Когато е допустимо, не оставяйте уредите включени в контакта. Например, след зареждане на телефона, зарядното му устройство, оставено в контакта, продължава да употребява сила. По същия метод, при положение на оставяне на устройства в режим на заспиване - диод, да вземем за пример в тв приемника, алармира за опцията за бързото му активиране; през това време оборудването към момента употребява сила, макар че не се употребява. Разклонителите оказват помощ за пестенето на електрическа енергия.

5. Погрижете се за топлината

При потребление на електрически нагреватели, покриването им с мебели, да вземем за пример, доста понижава успеваемостта на отоплението, което се въздейства и от почистването на самия апарат. Струва си да се обърне внимание и на изолацията на прозорците - вярното уплътняване доста ще задържи топлината, генерирана в помещението. В същото време настройването на температурата може да донесе спестявания - понижаването на температурата единствено с един градус по Целзий дава към 6 % по-ниска сметка.

Дадените насоки са примерни, само че демонстрират, че във всяко домакинство има доста източници на спестявания на електрическа енергия.

 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР