Има много спорове около полиетилен гликола, поради което много хора

...
Има много спорове около полиетилен гликола, поради което много хора
Коментари Харесай

Полиетилен гликол (PEG) в козметиката – свойства, приложение и безопасност

Има доста разногласия към полиетилен гликола, заради което доста хора избират козметика без PEG. Има ли от какво да се опасяваме? Какво е полиетилен гликол и какви свойства има?

Полиетилен гликолът е вещество, употребявано освен в козметичната промишленост, само че и в хранително-вкусовата индустрия и медицината. PEG се свързва с масло, нещо изкуствено и токсично. Наистина ли е по този начин? Съвременните проучвания, които са взели тази съставна част под микроскоп, идват на помощ. Прочетете, с цел да научите повече.

Полиетилен гликол – какво е това?

PEG ( полиетилен гликол) са химични съединения на петролна основа. Те принадлежат към групата на синтетичните полимери, формирани в реакцията на кондензационна полимеризация на етиленов оксид. Чрез тази химическа реакция по-малките молекули се комбинират, с цел да образуват по-голяма молекула, полимер.

Числата до името на PEG демонстрират молекулната дължина на полимера и по-специално молекулното тегло на полиетилен гликола, изразено в далтони. Молекулният размер може да варира от няколко (напр. PEG-6) до доста хиляди (напр. PEG-25M) етиленгликол и единици на молекула. Интересното е, че колкото по-високо е молекулното тегло (по-голямо число), толкоз по-трудно е PEGs да се всмукват в тялото.

Други имена за PEG и неговите производни включват гликол полиетилен гликол, поли (етилен оксид), полиоксиетилен гликол, PPG, PEO, PEG, Carbowax, полиетилен гликол, полиетилен оксид.

Както полиетилен гликол (PEG), по този начин и друго петролно съединяване полипропилен гликол (PPG) са създадени за първи път в края на 1860-те години. През 1859 година A. V. Lourenço Charles Adolphe Wurtz без значение изолира артикули, които са полиетилен гликоли.

PEG постоянно може да се откри в композиция с други първични материали, да вземем за пример етери, естери, мастни киселини, рициново масло, амини, силикони и други Полиетилен гликолът е хигроскопичен, т.е. свързва водните молекули. Той е нетоксичен за кожата, резистентен на инфекции с микроорганизми и добре разтворим във вода, глицерол и ацетон.

Полиетилен гликол – свойства

PEG могат да действат по разнообразни способи: като сгъстители, стабилизатори, подобрители на проникването, емулгатори, незадълбочено дейни субстанции, еликсир за кожата и овлажнители. Струва си да се подчертае, че дължината на веригата и размерът на частиците на PEG дефинират каква роля играят в препарата и какви свойства демонстрират.

Ефектът на PEG е доста добре изследван:

  • овлажнител: демонстрира мощни хигроскопични свойства
  • стимулатор на проникването: улеснява и форсира превозването на други съставки през кожата
  • стабилизатор
  • разтворител
  • незадълбочено интензивно вещество (почистващо)
  • емулгатор: покачва вискозитета на продуктите

Нека прибавим, че положението на агрегация на PEG зависи от броя на молекулите. PEG могат да бъдат в течна, твърда или полутвърда форма. Полимерите с ниско молекулно тегло ще бъдат течни, а полимерите с високо молекулно тегло ще бъдат твърди. Дължината на веригата също въздейства върху вискозитета на PEG: колкото по-дълъг е, толкоз по-висок е вискозитетът.

Полиетилен гликол в козметиката – къде се намира?

PEG се употребяват в разнообразни промишлености, в това число фармацевтичната. Може да ги откриете под името макрогол, употребява се в слабително средство, което оказва помощ при запек. В допълнение, PEG може да се откри в медикаменти и ваксини.

Интересното е, че полиетилен гликолът се употребява и като консервант, да вземем за пример в дървени артефакти, изкопани от мокри археологически обекти.

PEG в козметиката най-често са емулгатори, т.е. субстанции, които разрешават да се комбинират две несмесващи се етапи (вода и мазнина) и по този метод да се сътвори емулсия.

Използването на PEG в козметичната промишленост е необятно. Полиетилен гликолите и техните производни се употребяват като:

  • незадълбочено дейни субстанции
  • почистващи препарати
  • емулгатори
  • балсами за кожата
  • овлажнители.

Много типове PEGs са хидрофилни. Поради тази причина те нормално се употребяват като подобрители на проникването, изключително в местни дерматологични формулировки. PEG нормално се употребяват като основи за кремове за лице, душ гелове, основи за лице. Те участват и в шампоаните за коса. ( 1 )

В козметиката се употребяват разнообразни типове PEG, в това число:

  • PEG-6 – разтворител, овлажняваща съставна част
  • PEG-4 – овлажнител, хидратираща съставна част
  • PEG-8 – стабилизатор, улеснява основаването на емулсии
  • PEG-10 – детергент и незадълбочено интензивно вещество

PEG/PPG разновидностите постоянно могат да бъдат открити в доста козметични артикули под разнообразни имена заради стотиците вероятни комбинации. Например PEG-40 хидрогенираното рициново масло се употребява като мирис, емулгатор, еликсир за кожата и филмообразуващ агент; той е безвреден при ниски концентрации. PEG-6 Caprylic/Capric Glycerides се употребява като емулгатор, емолиент и кондициониращ сътрудник и не е от огромно значение за използването му. В случая на Dihydroxypropyl PEG-5 Linoleammonium Chloride (антистатично и кондициониращо средство за коса) понастоящем няма изследвания за неговата сигурност.

Вреден ли е полиетилен гликолът?

След като към този момент знаете какво е полиетилен гликол и какви свойства има, време е да отговорите на най-важния въпрос, а точно: нездравословен ли е PEG?

PEG са едни от най-безопасните съставки, употребявани в козметиката. Те имат добре прочут токсикологичен профил – не са токсични, не демонстрират мутагенни или генотоксични резултати. ( 2 ) Това се удостоверява от специалистите на американския теоретичен орган CIR (Cosmetic Ingredient Review), които разгласиха отчет през 2017 година и потвърдиха сигурността на потреблението на PEG в козметични артикули. FDA класифицира PEG като общопризнати като безвредни (GRAS) хранителни и козметични съставки.

Полиетилен гликолът се смята за безвредно вещество и е добре изследван и разказан. Позорните отзиви за PEG не се удостоверяват от научни източници и надеждни специалисти.

Основният проблем при PEG са примесите, създавани в индустриалния развой – приказваме за етиленоксид и 1,4 диоксан. Международната организация за проучване на рака класифицира етиленовия оксид като прочут човешки канцероген, а 1,4-диоксанът е евентуален човешки канцероген. Калифорнийската организация за запазване на околната среда класифицира етиленовия оксид като отровен за развиването, което значи, че може да повреди нервната система и да попречи на човешкото развиване. От друга страна, 1,4 диоксан е неразрешено вещество за потребление в козметиката.

Митът за негативното влияние на PEG е обвързван със замърсяване с йони на тежки метали и други токсични субстанции. Анализ, осъществен през 2015 година от Научния комитет за сигурност на потребителите, сподели, че даже и при положение на леко замърсяване с диоксан (до 10 ppm), той не съставлява риск за здравето.

Преди да оцените полиетилен гликола отрицателно и да го изтриете от козметиката си, не забравяйте, че тук приказваме за канцерогенни примеси. Междувременно междинното равнище на замърсяване с диоксан е доста по-ниско от 5 ppm (в етоксилираните първични материали е 5-10 ppm), тъй че не съставлява риск за здравето. В допълнение, равнището на вероятните примеси в козметиката е строго следено и предстои на подробна оценка на сигурността.

Причинява ли алергична реакция полиетилен гликола?

Самата молекула (поли)етилен гликол се смята за инертна, нетоксична и като цяло безвредна за всички приложения. Заслужава да се означи, че съгласно някои източници PEG могат да причинят систематична токсичност, което значи, че е най-добре да не се употребяват върху повредена или раздразнена кожа.

Някои изявления оповестяват, че дребен % от хората може да са алергични към PEG. Това може да демонстрира, че чувствителността към PEG може да се развие постепенно посредством продължителна приложимост и съществуването на PEG в козметика или фармацевтични артикули. Въпреки това, сенсибилизацията е рядка и включва местни алергични реакции като обрив, сърбеж и кожно раздразнение. Няма съществени противопоказания за използването на козметика с PEG.

Трябва ли да се заобикаля PEG в козметиката?

И по този начин, какъв е отговорът тук: отровен ли е PEG или не? За страдание тук няма елементарен отговор. Токсичността се въздейства от примесите и това, че PEG усилват проникването на съставките, в това число нездравословните и токсичните, не оказва помощ. Затова е най-добре да изберете единствено тази козметика с PEG, на която имате доверие и сте сигурни, че производителите употребяват потвърдени първични материали.

Като консуматор е мъчно да се каже по какъв начин една компания набира своите първични материали, тъй че може да помислите да избягвате изцяло продуктите, съдържащи PEG, и да изберете единствено органична и натурална козметика.

Полиетилен гликол – обобщение

Има много спорни отзиви по отношение на PEG, които произтичат освен от евентуалната им токсичност, само че и от угриженост за околната среда. Те са петролни производни, заради което има опасения за тяхната ниска биоразградимост и евентуално замърсяване на водните тела. Процесът на пречистване в канализационната система може да не улови полимерите, което може да докара до натрупването им в реки, езера и океани.

За да обобщим, решението дали да избягвате PEG в козметиката зависи от вашите желания и потребности. Един от методите да избегнете PEG е да търсите сертифицирани органични артикули. PEG е синтетично вещество и нито един артикул с надпис „ органически “ или „ естествен “ не би трябвало да го съдържа.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР