Има много положителни стъпки в предлаганите . Това заяви пред

...
Има много положителни стъпки в предлаганите . Това заяви пред
Коментари Харесай

Веска Събева: Има много положителни стъпки в предлаганите промени за ТЕЛК

Има доста позитивни стъпки в предлаганите. Това съобщи пред Bulgaria ON AIR председателката на Асоциацията на родители на деца с епилепсия Веска Събева. Според нея една от най-съществените промени е ограничението на броя на случаите, в които НЕЛК може да връща процедури за ново разглеждане от ТЕЛК.

„ Сега единствено едното връщане съкратява интервала на обжалванията и произнасянето на здравната експертиза. Друг прекрасен текст е, че комисията на ТЕЛК е задължена да съблюдава предписанията на НЕЛК. Често се получаваше те да бъдат пренебрегнати. Хората се оказваха в един обаян кръг и това продължаваше с години “, сподели тя.

Веска Събева засегна и един доста наболял въпрос – за недостига на лекари, които желаят да работят в ТЕЛК. По думите й, аргументите са няколко.

„ От една страна лекари не желаят да вземат участие в медицинските експертизи, тъй като бяха жигосани като хора, вземащи пари и оценяващи. От друга страна липсват фрагменти като цяло, а заплащането на тези лекари е унизително. Освен това се чуваха и упреци за ниска подготовка, което не е правилно – доста от тези лекари са с по две специалности и имат дълъг трудов стаж зад тила си “, разяснява тя.

Веска Събева изрази вяра, че предвижданото увеличение на броя на ТЕЛК комисиите ще стане факт.

Председателката на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия напомни още, че за болести в развиване не се дава доживотен период на ТЕЛК. След приемането на новите промени през месец януари обаче, в листата с пожизнени период към този момент се включват доста повече болести, измежду които епилепсията и психологичните болести.

„ Постоянното явяване пред ТЕЛК е контузия за родителя и за детето. Подобриха се много неща в тази тенденция “, означи Веска Събева.

По думите й в България обаче продължаваме да се фокусираме върху увреждането, а не върху опциите.

В диалога взе участие и юрист Георги Коев, който също изрази мнение, че предвижданите промени ще подобрят организацията за експертизата и ще улеснят хората с увреждания. Той отбрани тезата за инцидентен асортимент на лекарите, които ще издават експертните решения. Веска Събева обаче изрази опасения, че още веднъж ще се основат комплицирани проблеми, в случай че се допусне изпращане на документите на пациента в друго обитаемо място, отдалечено от местоживеенето му, а след това се налижи той да бъде извикан за обзор, който би трябвало да бъде сбъднат надалеч от вкъщи му.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР