Има много хора, които смятат себе си за високо морални

...
Има много хора, които смятат себе си за високо морални
Коментари Харесай

Хората са духовно слепи за същността на кражбата

Има доста хора, които считат себе си за високо морални и преизпълнени с духовни полезности, когато стане дума за кражба от нечий дом, от кола, от чанта, от джоб - те първи стартират да крещят за правдивост и да изискват наказване за крадеца. Но самите те също крадат, без обаче да таксуват личните си закононарушения като нарушение на библейския закон „ Не кради! ". Те дефинират за кражба единствено това, което е взето от човек, само че без скрупули бъркат в общи каси на компании, дарителски организации, фондове, фондации, държавни институции и прочие
Предлагаме ви гледната точка на един международно прочут просветител - Дерек Принс (1915-2003), проницателен разбирач на библейското слово, чиято ежедневна радиопрограма, Derek Prince Legacy Radio, се e излъчвала години наред из целия свят на разнообразни езици. 

НЕ КРАДИ!

Тази заповед е доста по-актуална, в сравнение с допускаме.Повечето хора на Запад, най-малко в известна степен, са осведомени с десетте Божии заповеди, които бяха дадени на Моисей от Бога. Тези 10 заповеди са записани в Изход 20:1-17. От тези 10 заповеди първите четири се отнасят до отношението на индивида с Бога, до момента в който останалите шест - до отношението на индивида с неговия близък. Като цяло условието, посочено в тези заповеди за отношението на индивида към Бога, може да бъде систематизирано с три думи: почитание, поклонение и смирение.Шестте заповеди, които се отнасят до взаимоотношенията на индивида с неговия близък, изискват избрани неща, които са съществени за човешкия живот. Те изискват отношение на почитание към самия живот... към брака, дома, имуществото, справедливостта и истината. Здравият разсъдък и опитът демонстрират, че когато тези условия от Бога са оставени настрани, резултатът е съсипия на обществото. Последицата от отхвърлянето на Божиите рационални условия може да бъде единствено една и тя е безредица, която на собствен ред постоянно води до абсолютизъм... господството на един човек или група хора над останалите, самоволно и незаслужено.
Кражбата е сложена в директна връзка с убийството, прелюбодейството и лъжесвидетелстването. Всеки един рационален човек с някакви морални полезности би признал, че убийството, прелюбодейството и лъжесвидетелството са извънредно съществени и зли неща. Кражбата е сложена паралелно с тях. С други думи, Бог прави оценка кражбата като едно толкоз зло и оскърбително действие, толкоз неправилно, колкото и убийството, прелюбодейството и лъжесвидетелството.

КАКВО ОЗНАЧАВА ДА КРАДЕШ?

Да погледнем дефиницията на думата „ извършвам кражба " в речника: „ Да крадеш значи да вземеш нещо, което не ти принадлежи. ” Не е посочено тъкмо в какъв смисъл е употребявано да вземаш неща. Те могат да бъдат взети със мощ, с машинация или по скришен метод. Вземането може да бъде скрито с разнообразни и най-разнообразни извинения или аргументи; само че вземането си е взимане и това е реалност, в какъвто и подтекст да е употребявано и всяка една форма на взимане на нещо, което не ни принадлежи, е кражба.Не е значимо на кого са взетите неща. При изискване, че нещата не принадлежат на индивида, който ги взема, този човек краде.
Важно е да обърнем внимание на това, тъй като доста хора по един или различен метод са духовно слепи за избрани страни на кражбата. Това несъмнено се отнася за днешното общество. Например доста хора не крадат непосредствено от различен човек. Те не биха отишли предумишлено в къщата на съседа си да вземат пари, скъпоценности или други скъпи неща. Или в случай че работят директно до някой мъж или жена в офис или цех, те няма да откраднат тяхното портмоне, цигари или нещо сходно. Те биха признали, че това е изцяло неправилно и отвън техните морални критерии да създадат сходно нещо.
Но странното е, че постоянно сходни хора не изпитват разкаяние или възприятие за виновност, когато става въпрос за кражба от незнайна организация или група, която не познават персонално, като да вземем за пример сдружение, институция, армията или държавното управление. Това даже се отнася до хора, които  изповядват някаква вяра и претендират, че живеят по избрани морални стандарти. 
Аз служех в английската войска по време на Втората международна война в продължение на повече от пет години. Имал съм цялостната опция да следя по какъв начин доста хора, които настояват, че вървят на черква и имат прекомерно високи морални и религиозни критерии, в никакъв случай не биха откраднали от приятел в армията, само че с удоволствие биха откраднали от самата войска.  Те биха взели хранителни запаси, снаряжения, облекла или други скъпи неща, които знаят, че принадлежат на армията, а не на самите тях; при все че не изпитват разкаяние или възприятие за виновност като ги вземат, просто тъй като това не е персона или субект, само че група... нещо огромно, незнайно и несигурно, което не наподобява да е толкоз стойностно и значимо.
Чувал съм за един човек, който работеше за „ Дженерал Мотърс " в едно огромно дружество в град в Северна Америка. Съгласно множеството стандарти, той бе високо духовен човек. Посещаваше черква. Но не изпитваше възприятие за виновност, когато крадеше от мястото, където работеше. Той можеше постоянно да взема елементи или други уреди, които или продаваше на по-ниска цена като за всекидневен ремонт или ги използваше за свои лични цели. Този човек ходеше на черква, представяше се за добър човек с нравствени критерии. Вероятно почиташе десетте Божии заповеди и признаваше техните морални полезности. Въпреки това бе отговорен за постоянно осъществявана кражба. Кражба, не от другар или комшия, само че от огромно сдружение, което в тази ситуация бе компанията „ Дженерал Мотърс ".
Такъв човек, който посещава черква, евентуално щеше да бъде ужасяващ, в случай че някой другар или комшия влезе в дома му и умишлено открадне нещо, което му принадлежи. Той би определил този човек като апаш. Сигурно би го причислил към едно доста ниско обществено и нравствено ниво и евентуално би подхванал законни дейности против него.  
Не е ли удивително, че този мъж може да откри, че индивидът който е влезнал в неговата къща и е взел нещо, краде; и въпреки всичко не може да осъзнае, че когато той взема неща нелегално, без разрешение, непочтено, скрито, по втория метод - от „ Дженерал Мотърс " краде тъкмо толкоз, колкото и индивидът, който влиза в неговата къща и си взема нещо от собствеността му.
Става въпрос за набожен човек, който проповядва на другите, претендира за нравственост, твърди, че знае кое е вярно и кое неверно и въпреки всичко самият той е заловен да краде.
Няма подозрение, че има доста такива хора през днешния ден, претендиращи за нравственост, набожност, честност, чиновници на огромни организации, институции или членове на държавното управление, които нормално и напълно естествено крадат. Въпреки това се ужасяват при названието „ крадци ", тъй като не крадат от някой различен човек или комшия, а от огромна група, която като че ли няма самоличност. Въпреки това кражбата си е кражба и това е реалност, без значение от кого крадем.
В Римляни 2-ра глава, деятел Павел написа на хора, които настояват, че са вярващи и почитат нравствените закони; и все пак той споделя... и това е стихът, който се отнася доста, доста непосредствено за огромна част от хората през днешния ден. Римляни 2:21 „ Тогава ти, който учиш другиго, учиш ли себе си? Ти, който проповядваш да не крадат, крадеш ли? ” 

КАКТО БОГ Гражданско отделение ВИЖДА

Ние може да успеем да скрием своите дейности от даден човек, от нашия шеф, от компанията, от правосъдните институции, само че има един, който постоянно вижда всичко, което вършим. И това е Бог. В Притчи 15:3 се споделя: „ Очите Господни са на всяко място и следят злите и положителните. ”Запомни, че когато отиваш на работа, в офиса, в завода или някъде другаде, очите на Господа са там и гледат какво правиш, дали то е положително или зло. Ти може да скриеш от индивида, само че от Бога не можеш. И в последна сметка Бог е този, пред който ще отговаряш, а не човек....Крайният резултат от кражбата е разрушителен за всички, които правят това. Бог споделя в Галатяни 6:7: „ Каквото посее човек, това ще и да пожъне. ” Ти не може да посееш едно нещо, а да пожънеш напълно друго. Не може да посееш машинация и кражба, а да пожънеш изгода и благословение....Някога спирали ли сте, с цел да си зададете въпроса за какво беззаконието в тази страна през днешния ден е с големи размери? Замислял ли си се в миналото, че в случай че ти скрито, на своето местенце вършиш машинация и кражба, ти носиш огромна част от виновността за цялостното положение на беззаконието в тази страна?
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР