Има личности в историята, които времето превръща в легенди. Това

...
Има личности в историята, които времето превръща в легенди. Това
Коментари Харесай

Проф. Пламен Павлов за цар Ивайло - личност с ярък кураж и дух на победител

Има персони в историята, които времето трансформира в митове. Това от време на време се случва поради другите тълкования на техния живот, а различен път - поради това, че с нещо се доближават до елементарния човек. 
Героят в следващия епизод на историческата графа на стратегия „ Хоризонт “ – „ Дела и документи “ съчетава и двете. Той е без аристократично родословие, само че става цар и застава отпред на България. Това е Ивайло - цар на българите .

Той е персона от българската история , чиято орис е мотив за всевъзможни тълкувания, достигнали от Средните епохи до днес- той ръководи на българския трон от 1277 до 1280 година. Човек, който очевидно е имал мощен гений да сплотява, да въодушевява и да управлява.

" Личността на Ивайло, която е коментирана от писатели, историци, към нея има доста разногласия, а тя за жалост не е позната от доста източници. На първо място това са византийските източници ", сподели за БНР проф. Пламен Павлов .

" Има и поема за него, за неговите борби. Съвременната историческа просвета стига до една доста по-ясна предства за Ивайло и за неговата ера. Тази мантра, че това е класова битка, и че Ивайло е лицето на угнетените пластове, е от дълго време изоставена .

На процедура става дума за човек, който е от средите на войнишкото население , в действителност обедняло в Източна Стара планина живеещо. То пази своята татковина ", разаказа още проф. Павлов. 

През времето са водени доста разногласия към личността на Ивайло, за неговия генезис. 
По време на царуването си Ивайло продължава да води сполучливи борби против двата съществени съперници на страната тогава - византийци и татари. В една усложнена вътрешно-политическа и военна конюнктура, откакто към този момент е изгубил царския трон се стига и до неговата гибел.

Легендата за Ивайло е толкоз мощна, че години, след неговия край, тя продължава да живее освен в рамките на България. Така се появяват и хора, които се показват за него.

В историята от време на време се появяват личности-легенди. Духът на времето и въображението на хората обичат разказите за герои, още повече, когато са като тях. Това беше историята за елементарния човек - с ослепителен кураж и дух на победител, повел българската страна в едни смутни времена.

Още по тематиката в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР