Има ли втори Костинброд седмица преди изборите? Как изглежда наличието

...
Има ли втори Костинброд седмица преди изборите? Как изглежда наличието
Коментари Харесай

Велко Милоев: ЦИК дава неадекватни инструкции къде да се поставят допълнителните 228 машини

Има ли втори Костинброд седмица преди изборите? Как наподобява съществуването на 228 машини, идентични на тези, с които гласуваме, складирани наоколо до сертифицираните машини за изборите на 14 ноември?

" Тези спомагателни 228 машини са благосъстоятелност на " Смартматик " - техният производител. От информацията, с коята разполагам, те фактически са предопределени за Албания и Грузия. Те вкарват нови изборни технологии. За мен няма подозрение, че тези машини са били предопределени да преминат директно през България . И те не са тъкмо в склада, а пред склада, както разбрахме от изказванията на основния секретар на Министерство на вътрешните работи ",  сподели пред БНР Велко Милоев, член на Обществения съвет на ЦИК.

" Да, абсурдът е можело да се избегне . Още в сряда " Сиела Норма " написа до ЦИК за тази доставка. Предполагам, че това са последните от тези спомагателни 1600 машини за гласоподаване в този момент на вота 2 в 1. ЦИК след това уведомява ДАНС. На съвещание на ЦИК на другия ден въпросът за тези машини се повдига. После ЦИК дава несъответстващи указания до " Сиела " и жандармерията, да ги разтовари и да ги освободи и да ги постави в склада и да ги постави в някое мрачно кюше на склад и ни дайте списък.

Аз, в случай че бях на мястото на ЦИК щях на секундата с хеликоптер да отида и да видя на място къде са нашите машини за вота, къде са непознатите . И да направя всичко допустимо тези машини да не са там. Сега стигнахме до парадоксалната обстановка, че тези машини, които не са благосъстоятелност на българската страна, да са тъкмо там, където не ги желаеме. В непосредственост до нашите машини.

Трябваше още в сряда пред очите на ЦИК да светнат едни червени лампи, че тук ще има сериозен проблем с публичното доверие ", съобщи още пред БНР Милоев.

Българи, живеещи в Чикаго, изпратиха писмо до Централната изборна комисия , в което показват недоволството си поради невъзможността да гласоподават с машина на идните избори тази неделя, макар че до този миг постоянно са имали тази опция.

" Организатор съм на изборните секции в Център " Малката България ", Дес Плейнс Съединени американски щати. С огромно незадоволство научих, че за идните избори в нашите секции ще се гласоподава с хартиени бюлетини . Това го намирам за неприемливо и ще докара до отбиване на гласуването измежду нашите съграждани в региона на Чикаго. Знам, че ще се оправдаете с буквите на закона ", по този начин стартира писмото си, адресирано до ЦИК Георги Петров. През месец април в секцията на Георги Петров, открита в постройката на Малко българско учебно заведение в Дес Плейнс, гласоподават към 800 души. На идващите избори през месец юли поради високия брой дали своят вот през април, би трябвало да бъде открита още една секция, условие написано в изборния кодекс. Доставени са общо четири машини по две във всяка от двете изборни секции. Открита е даже трета с опция единствено за гласоподаване с бюлетина, само че обстановката през юли не повтаря тази от април.

Сега машини в двете секци няма да бъдат доставени, а българите ще имат опция да гласоподават единствено с бюлетина.

" Убеден съм, че и доста други наши сънародници ще помислят, че отнемането на машините от най-голямата секция в Чикаго ще се преглежда, като опит за угнетяване на вота. С машини е елементарно, бързо, комфортно и най-много безгрешно. С бюлетини - мъчно, постепенно, неловко - все предпоставки за неточности и отбиване на хората " приключва писмото си Георги Петров до ЦИК.

Да напомним, че Общественият съвет към Централната изборна комисия приканва медиите и локалните управляващи по-активно да разпространяват демонстрациите на машините за гласоподаване.
ЦИК отдели за тази акция огромен брой устройства - 280. На уеб страниците на множеството районни изборни комисии и на някои общини са оповестени графици с датите и местата, където жителите могат да вземат участие в пробното гласоподаване.

Още по тематиката в звуковите файлове.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР