Има ли шанс все още действащият държавен глава Румен Радев

...
Има ли шанс все още действащият държавен глава Румен Радев
Коментари Харесай

Акценти за 15–21 октомври от Banker Weekly

Има ли късмет към момента настоящият държавен глава Румен Радев да завоюва втори мандат на първи тур? Анализаторите са раздвоени. Според част от тях това към този момент е невероятно, тъй като кандидатурите на проф. Анастас Герджиков и на арбитър Лозан Панов не са за подценяване. Според други социолози и политолози няма да се стигне даже до балотаж, защото съперниците на Радев не оправдават упованията както на публиката, по този начин и на подкрепящите ги партии.

Порочна процедура на ръба на закона взема все по-големи размери у нас. Фирми заявяват големи касови наличия на парични средства, а при инспекция се оказва, че касите са празни. Къде са парите? Собствениците и шефовете на компаниите са ги похарчили. Дали за поправки на офиси и халета, дали за скъпи коли и екзотични дестинации – диря няма.

Националният ръб по туризъм (НБТ) ще упорства 9-процентовия Данък добавена стойност за ски услугите (лифтове), хотелите, туроператорите и заведенията за хранене да бъде непокътнат и през идната година. Мотивите са, че мярката ще подкрепи на бизнеса и ще подтиква реанимацията на бранша. Освен това държавата би трябвало да поеме още няколко разхода на хотелиерите, тъй като те продължавали да изнемогват - 100% такса " Смет " и 50% налог " Сгради ". 



С наближаването на изборите Движение за права и свободи стартира да прави необикновени неща. Някои от тях са забележими, съвсем демонстративни, други съставляват мъчно доловими, евентуални признаци на вътрешни процеси, които подлежат на нееднозначно пояснение. Предвид на особената (макар и постоянно хиперболизирана) роля на придвижването в българската политика и в подтекста на идните избори 2 в 1 е значимо да се отговори на въпроса „ Какво става в Движение за права и свободи? ". Отдавна е известна слабостта на Доган и неговата организация към символни политически актове, заради което мнозина се пробват да разгадаят какво желае да (по)каже Движение за права и свободи вътре в страната и зад граница.



Каквито и разкрития за български политици и олигарси, притежаващи офшорни компании, да изскочат в бъдеще от кутията с досиетата " Пандора ", българските институции, способени да ги проверяват, ще продължат да се държат като нещипани девици. Такава най-малко бе реакцията им до момента, откакто станаха известни данните за офшорните компании, владеене на някогашния народен представител от Движение за права и свободи и сегашен кандидат-депутат Делян Пеевски, майка му Ирена Кръстева и някогашния външен министър от кабинета " Борисов " Николай Младенов.

Парно, ток, самун, олио... Всичко е толкоз скъпо на всички места. Тая зима ще се мре. То и държавно управление няма – бюджет да направи, с нещо да помогне. Това е сезонът на всеобщото мрънкане. И първата мисъл на всеки е от какво да спести – да мръзне ли или да гладува. Сваляме гащите и това е! Съсипаха я тая страна дотолкоз, че към този момент и таксиджиите не знаят по какъв начин да я оправят. Но някой хора може да се досетят, че имат там някъде един жилищен заем отпреди години, чиято цена е доста по-висока от пазарните лихви сега. И че оттова изтичат пари, които могат да бъдат вложени в отопление и задоволеност. Достатъчно е да проявят обикновена интензивност и да изискат от банката си заемът да се предоговори.



Българска социалистическа партия са партия на статуквото. ГЕРБ са производни на партията майка, ИБГНИ също - в известна част, а в Демократична България има деца на партийци. При нас няма. Затова никой не ни долюбва – тъй като не играем лицемерната игра, която при тях е вродена. Ситуацията е като през Втората международна война. Пред големия враг - нацистка Германия, и демократичните Съединени американски щати, и тоталитарният Съюз на съветските социалистически републики се сплотиха за успеха. След това е ясно - последва Студена война.  Тошко Йорданов пред БАНКЕРЪ.



Отхвърляна и заклеймявана в Европа от десетилетия, атомната сила извървя своя път през пустинята, с цел да се върне в целия си искра. Тежката енергийна рецесия, обхванала континента, въоръжи с тежки причини последователите на потреблението й – от Франция до България. Проблемът се свежда до класификацията на силата и до отговора на въпроса кое може да се счита за възобновим източник. За бранителите на атома отпред с Франция нуклеарната сила би трябвало да бъде призната като " зелена " и да дава отговор на същите критерии за вложения като другите възобновими източници.



Демократичните хора имат потребност от необятно посланичество. Но Демократична България не създава нови лица – отворете уеб страницата им и ще се убедите, че лицата са едни и същи. Аз обаче считам, че Демократична България би трябвало да основава водачи. Лидерът би трябвало да е функционалност на членовете, а не да им диктува кое е вярно и кое не е. Ако на следващия ден Иванов го бутне трамвай, кой ще поеме партията? Някой задава ли си въпроса " Защо Кирил Петков и доста други хора са напуснали Демократична България? "   Методи Лалов пред БАНКЕРЪ.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР