Има ли развитие по делото "Барселонагейт" и гласът на премиера

...
Има ли развитие по делото "Барселонагейт" и гласът на премиера
Коментари Харесай

Европарламентът пита Иван Гешев как са разследвани записите на Бойко Борисов

Има ли развиване по делото "Барселонагейт " и гласът на премиера Бойко Борисов ли се чува в записите, за които прокуратурата през декември отхвърли да образува следствие. Това са две от шестте тематики, по които евродепутатите от групата в Екологичен потенциал за наблюдаване на демокрацията, върховенството на закона и главните права питат основния прокурор Иван Гешев. Въпросите са оповестени на уеб страницата на комисията ЛИБЕ на Европейския парламент, част от която е и подгрупата.
Подгрупата за повторно опита да изслуша българските управляващи при започване на януари. При първото чуване през август м.г. основният прокурор и министър председателят отхвърлиха да се явят, а пратиха единствено заместничките си. И на 8 януари сториха същото. И в този момент Гешев получава 6 спомагателни въпроса, а правосъдният министър Десислава Ахладова и вицепремиерът Екатерина Захариева - 8.
Какво е настоящото положение на така наречен следствие "Барселонагейт ", в което името на Борисов е намесено в скица за пране на пари, питат евродепутатите. И припомнят на прокуратурата, че преди месеци изясни, че чака отговори от испанските управляващи по тяхното следствие. Депутатите питат дали прокуратурата прави нещо друго по делото, с изключение на да чака отговори от Испания, като се има поради, че сходен сигнал е подаден в българското обвиняване надалеч преди този, получен от испанските управляващи?
Друга тематика от интерес в Брюксел са аудиозаписите от юни 2020 година Те припомнят на основния прокурор, че в известието за прекратяването на тази инспекция е било обяснено, че техническата експертиза на записа е посочила, че той не е манипулиран. Всъщност, в известието си прокуратурата не даде информация дали записът е достоверен. "Можете ли да изясните дали техническата експертиза удостоверява, че това е гласът на премиера Борисов? Предвид огромния публичен интерес към случая, това е много значима детайлност от следствието. В предходни ваши изказвания сте казвали, че прокуратурата разсекретява и разгласява доста материали по делата в публичен интерес. Ще визиите ли и техническата експертиза на записите и дейностите, осъществени от прокуратурата по този случай? ", питат Гешев евродепутатите.
Искат да знаят и дали се проверява търговия с въздействие или корист с власт поради казаното от Борисов с записите, че дава указания на държавни органи.
Има и въпрос за стадия на следствието за кюлчетата и пачките в чекмеджето на Борисов, което прокуратурата спря в края на 2020 година, тъй като не съумя да открие коя е "прекрасната госпожа " или "Мата Хара " (и двете по думите на Борисов), която е правила фотосите. Тъй като Борисов приказва за черен пазар на компромати, проверява ли се това, питат още евродепутатите.
Въпросите им засягат и рецензиите за забележителните пълномощия на основния прокурор. И питат Гешев какъв брой честа процедура му е да анулира актове на прокурори и какъв брой постоянно ги инструктира по съответни случаи.
От кого се назначава основният прокурор и на кого се регистрира, е друго запитване.
Друг въпрос е обвързван с регистъра на похищенията против независимостта на правосъдната система, който Висшият правосъден съвет направи и в който бяха маркирани и отчетите на Европейската комисия, както и сериозни отзиви за прокуратурата. "Бихте ли коментирали това? ", обръщат се евродепутатите към Гешев.
Към Ахладова и Захариева също има въпрос, обвързван с прокуратурата - дали имат желание да бъде лимитирана голямата власт, която има основният прокурор. Другите питания към тях са:

- Да показват детайлности за държавната стратегия, призната в отговор на отчета на Европейската комисия за върховенството на закона.

- Как имат намерение да подобрят обстановката с плурализма на медиите и сигурността на публицистите. Дали имат намерение да предизвикват законови промени за повишение на прозрачността на собствеността на медиите. Има ли медии, които се финансират директно или индиректно от страната или от еврофондове. Бихте ли ни дали листата на медиите, които получават средства от Европейски Съюз?

- В резолюция Европейският парламент прикани българските управляващи да внесат ремонти в Закона за отбрана от дискриминация, като половата еднаквост категорично да бъде включена като съображение за дискриминация и да променят Наказателен кодекс, тъй че да обхване закононарушенията от ненавист и речта на омразата въз основа на полова ориентировка, полова еднаквост и изложение и полови характерности. Правителството подхванало ли е някакви дейности по тези тематики?

- Преди няколко месеца министър председателят Борисов разгласи хрумвания за конституционни промени, за които се твърдеше, че са единственият вероятен вид. Венецианската комисия даде много обезсърчаващо мнение. Конституционната промяна се провали. Как българските управляващи правят оценка тази обстановка?

- От отговорите ви (по време на чуването, бел. ред.) можем да заключим, че България няма желание да отстрани опцията за предоставена на поданство против вложения. Механизмите за надзор ще бъдат усъвършенствани, само че опцията ще остане. Като се имат поради медийните разкрития за тази скица в Кипър, обмисляли ли сте преустановяване на практиката на златните визи?

- През последните месеци имаше доста опасения за върховенството на закона в България. Парламентарните избори ще са пролетта и към този момент се чуха опасения, в това число и свързани с машинното гласоподаване. Готови ли сте да позволите самостоятелен одит на машините?
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР