Има ли живот на Марс? Това е въпрос, който занимава

...
Има ли живот на Марс? Това е въпрос, който занимава
Коментари Харесай

Учените потвърдиха: на Марс има метан! А живот?

Има ли живот на Марс? Това е въпрос, който занимава учените от десетилетия. Но на него е доста мъчно да се даде отговор, още повече, че голям брой галактически апарати са кацали на повърхността на планетата и нито един от тях не е снимал с камерите си организми, които да проявят интензивност пред камерите, да се движат или да се развиват. Затова откривателите търсят най-вече признаци на отминал или сегашен миниатюрен живот. Един от методите, по който това може да стане, е като се изследват биомаркерите – детайли, изотопи, молекули или естествени феномени, които биха могли да са индикатор за съществуването на подобен живот. 

Метанът е значим биомаркер, тъй като газът не е резистентен и се унищожава доста бързо посредством атмосферните процеси. Ако той бъде открит в атмосферата на Марс, това е сигурен симптом, че планетата е или е била дейна. Това може да е биологическа интензивност – т.е. метанът да се е образувал от бактерии, само че може и да е индикатор за геологична интензивност. Така че установяването на метан към момента не е изрично доказателство, че на Марс има живот, само че е значима стъпка в тази посока. Ето за какво през 2016 година Русия и Европейската галактическа организация (ЕКА) изпратиха към Червената планета взаимната задача “ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър ”, а главната й задача е да търси следи от редки газове като метан. 

Но откритието, за което става въпрос през днешния ден, е направено от марсохода на Съединени американски щати “Кюриосити ” и остарялата, само че към момента функционираща орбитална задача на ЕКА “Марс Експрес ”. 

Търсенето на метан на Марс в предишното постоянно е водило до незадоволително безапелационни резултати. За пръв път е загатното за съществуването на газа през 2003 година, след изследване с наземни телескопи. През 2004 година “Марс Експрес ”, още веднъж взаимно с наземни телескопи, изпраща резултати, които допускат за съществуването на метан в централизация от 10 ppb (частички на милиард). Но идната стъпка, а точно потвърждаването на метан от самата повърхнина на Червената планета, се оказа по-трудна. Мощният марсоход “Кюриосити ” кацна в марсианския кратер Гейл през 2012 година и той има уред, наименуван Tunable Laser Spectrometer (TLS), притежаващ опцията да откри съществуването на газа. 

Първите измервания през 2012 година бяха несполучливи – няма метан в централизация от над 5 ppb. Следващите, през 2013 година, също доведоха до негативен резултат.  Но напълно в края на 2013-та и през 2014 година на няколко пъти “Кюриосити ” засече метан в атмосферата с централизация от към 7.2 ppb.

Потвърждаването на измерванията от марсохода посредством самостоятелен източник бе сложна задача. Затова учените, работещи с прибора Planetary Fourier Spectrometer на борда на “Марс Експрес ”, направиха още един разбор на събраните данни от орбита през 2013 и 2014 година. Резултатите са безапелационни: метан има! Заключенията на откривателите бяха оповестени през вчерашния ден в научното списание Nature Geoscience. 

Въпреки вълнуващото изобретение, ние към момента не знаем какъв е източникът на метан – биологичен или геологичен. Освен това съществуването на газа не е индикатор, че даже и да е получен от биологични процеси, става въпрос за актуален живот. Възможно е образуването на метана да е станало в далечното минало и той да се е натрупал в резервоари под повърхността, а в този момент просто да излиза.

Изследванията на атмосферните процеси на Марс занапред ще продължат. Мисията на Русия и ЕКА “ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър ” е почнала своите съществени изследвания едвам през 2018-та и ще мине време, преди да бъдат получени безапелационни резултати. Но в случай че тя също удостовери съществуването на редки газове като метан, ще бъдем още една крачка по-близо до разрешаването на загадката за марсианския живот. 

За повече информация: ЕКА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР