Има хора, които с радост изпълняват поръчки, за да растат

...
Има хора, които с радост изпълняват поръчки, за да растат
Коментари Харесай

Нели Куцкова: Големият проблем в съдебната система са апатичните хора

" Има хора, които с наслада извършват поръчки, с цел да порастват в кариерата. Има други, омерзени от тази конюнктура, които се затварят в черупките си.  Най-големият проблем в нашата система са хората, които са апатични ". Това сподели пред БНР арбитър Нели Куцкова. 

Тя е бивш ръководител на Съюза на съдиите в България, някогашен член на Висшия правосъден съвет. Дългогодишен ръководител на Софийския областен съд, а по-късно е член-съдия в Софийския апелативен съд. Заместник-министър на правораздаването в служебния кабинет на Стефан Софиянски. 

Съдия Куцкова изрази  вяра, че темата за правосъдната промяна няма да остане единствено предизборна интензивност . Според нея  политиците би трябвало да влязат в правосъдната система, с цел да се научат да почитат правото . " Да си напомним Цветан Цветанов по какъв начин смени тона, когато стана обвинен ". 

" Отговорността за реформата я носят политиците , само че те са длъжни да чуят всички гласове на хората, които ползват законите ". 

В предаването " Политически НЕкоректно " тя акцентира: 

" В последните години на основни места в системата бяха избирани хора, които не се употребяват с огромен престиж в гилдията и със подозрение, че е имало някакво въздействие. Има хора, които са си признали това. Достатъчно е на десетина места в страната да има назначени ръководители на съдилища и на прокуратури със подозрение, това основава изцяло подозрение ". 

От позицията на претендент за вицепрезидент на Петър Стоянов на изборите през 2001 година Нели Куцкова уточни: 

" Важното за един арбитър, когато излезе от политиката, е да не се поддава на никакви политически въздействия  в съдийската си работа. Имало е доста случаи след президентската акция, в които хора, които имат каузи, да ми кажат - ние бяхме ваши покровители в изборите ". 

И добави: 

" Президентът няма огромни властови пълномощия. Но един интелигентен, рационален и съдбоносен президент може да употребява дребното си пълномощия за положително - като инициира спор, като бъде посредник. Основният проблем е, че многото качествени хора в системата избират да си гледат делата и не желаят да се кандидатират за ръководители на съдилища, нито за членове на Висшия правосъден съвет . Много хора се обезвериха и избират да се затворят в личната си среда ". 

Интервюто с Нели Куцкова можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР