„Има фрапантно разминаване между регистрираните автомобили с газова уредба и

...
„Има фрапантно разминаване между регистрираните автомобили с газова уредба и
Коментари Харесай

Експерт: Колите с газова уредба са толкова безопасни, колкото тези на бензин или дизел

„ Има фрапантно разминаване сред записаните коли с газова уредба и тези, които минават Годишен механически преглед” – това съобщи в предаването „ Тази сутрин” по Би Ти Ви инж. Георги Илиев. Според специалиста данните на Автомобилната администрация са по-точни от тези, с които разполага Министерство на вътрешните работи.

Официалната статистика сочи, че през тази година над 200 хиляди автомобила с газова система са минали през ГТП, доста повече от публично записаните в КАТ – 29 хиляди

Експертът изясни, че колите с газова уредба са също толкоз безвредни, колкото тези с бензинови или дизелови мотори, в случай че се съблюдават съответните стъпки при монтирането и обслужването на газовата уредба.

По думите му годишният обзор е единственият метод, който удостоверява редовността на даден автомобил и газова система. Въпреки това, заради липса на познаване на сходен тип системи, всеобщо в пунктовете за обзор се прави единствено външен оглед.

Според инж. Илиев е значимо да се наблюдават всички съпътстващи съставни елементи на газовата бутилка. При инспекция е основно да се следи за теч на газ (с помощта на уред), дали няма ударени тръби под колата и дали не е засегната целостта на уредбата.

Експертът посочи, че европейските наредби задължават при пълнене на газова бутилка, най-малко 20% от нея да остава свободна. Той изясни, че при 100% цялостна бутилка има проблем със системата. От 2014 година газовите бутилки имат употреба от 10 година, а метановите – 20 година

Илиев акцентира, че клиентите не са задължени да правят контрол върху газовата системата, в случай че е осъществен действителен обзор и бутилката е инсталирана в оторизиран сервиз.

През последния месец на няколко места страната се случиха произшествия, включващи коли с газова уредба.

СподелиПриятел
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР