Има ежедневно нарастване на заболели и починали от коронавирус у

...
Има ежедневно нарастване на заболели и починали от коронавирус у
Коментари Харесай

На 10-о място сме в ЕС по смъртност заради COVID-19

Има всекидневно повишаване на болни и умряли от ковид у нас. Вече в страната няма зелени зони. Добрич и Видин са жълти. Това заяви зам.-министърът на опазването на здравето доктор Бойко Пенков на постоянния брифинг на здравното министерство.

На 10-о място сме по смъртност в Европейския съюз и на четвърто на Балканите. Най-висок дял на умряли от ковид се регистрира при хора на 70-79- годишна възраст – 32% от умрелите са в тази група.

Най-голяма заболеваемост има във възрастовата група сред 20 и 60 години, следвани от 60 - 69-годишните. Тревожен е и растежът на приетите в болница пациенти с ковид. С една трета ежеседмично нараства броят на признатите, признати в болница, а от интензивни грижи се нуждаят 7% от инфектираните.

В последните дни имаме 102% повишаване на средноседмичния брой инфектирани. Наблюдава се всекидневен позитивен приръст. Към момента се нареждаме на 21-во място сме по заболеваемост в Европейски Съюз и на 2-ро място на Балканите. Над 2000 са инфектираните медици. 37% са инфектираните лекари, а 33% - медицински сестри.

Засега няма концепция да се затварят спортни зали и плувни басейни. Но при спомагателен разбор, може и да се наложи. "Далеч сме от груповия имунитет ", акцентира зам.-министърът на опазването на здравето.

Шефът на „ Пирогов” проф. Асен Балтов сигнализира, че незабавните отделения изнемогват. „ Нека си помогнем, носете маски, спазвайте дистанция”, прикани той. И добави, че се чака до 4000 да стигнат приетите в болница пациенти с ковид в идващите седмици.

Според проф. Балтов броят на инфектираните ще нараства, а с това ще се усилят и пациентите в интензивното поделение. Професорът уточни, че към този момент би трябвало да е наложително частните лечебни заведения да дават кревати на държавните. От през днешния ден в „ Пирогов” се откриват още две отделения, като едно от тях ще бъде за инфектирания личен състав и в него ще бъдат сложени 30 кревати.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев акцентира, че всички данни, които се изнасят в общественото пространство от медици, са извадки от авторитетни издания. Той е на мнение, че и спорното говорене за вируса също е рисково.

Кантарджиев подсети да не се прекалява с витамин D и изрично предложи да не се употребяват имуностимуланти в огромно количество.

Според него би трябвало да се възприемат бързите антигенни проби в приемните отделения на лечебните заведения, в Спешна помощ и в учебните заведения. Те могат да се вършат от лекари, сестри или санитари. "Това е първият скрининг за ковид. Струва единствено 15-20 лв.. Трябва да се употребява необятно и за контрола в трудови колективи, с цел да се хващат първите случаи и да се изолират ", изясни професорът.

Има задоволително положителни бързи проби, които откриват заразоносителите в стадия, когато към този момент интензивно могат да предадат инфекцията. В момента лабораториите обработват PCR тестванията за 24 часа, само че освен това натоварване може да се стигне до закъснение на резултатите до три дни. За да не се губи това време и да не остават вирусоносители, които не са под карантина.

185 лаборатории вършат PCR-тестове в цялата страна, сподели още Кантарджиев. И предложи хората да се изследват и с проби и за грип, които костват 30-ина лв..

Що се отнася до сезонния грип, той уточни, че първата циркулация стартира през ноември. Епидемичното разпространяване на грипа е през декември. Пикът нормално е средата или третата третина на януари или през февруари.

Образователният министър Красимир Вълчев съобщи, че присъственото образование е най-хубавото и не би трябвало да се величае онлайн образованието. "В момента обстановката е такава, че няма единна формула, няма единно решение. Продължавам да съм на мнение, че учебните заведения не би трябвало да се затварят първи и би трябвало да се работи локално. Факт е, че ситуацията се утежнява и моите причини стават все по-леки ", изясни Вълчев.

Той даде за образец Франция и Германия, които оставиха учебните заведения си отворени. Министърът посочи, че се наблюдават 16 страни, с цел да се вземе съответно решение и у нас. От тях единствено 3 са избрали да затворят учебните заведения. Според Вълчев заболеваемостта в учебните заведения е на същото равнище като това в огромните компании и предприятия. Той счита за рационално решението за онлайн образование в гимназиален стадий, където то е дейно, за разлика от учениците в начален стадий, при които онлайн образованието не дава резултат.

"Най-голям % карантинирани възпитаници има в София. Към днешна дата съм разрешил на всички учебни заведения, които са подали претенции, да минат на образование в електронна среда. Броят им е 15, само че чакам да станат повече. За страдание имаме смъртни случаи в системата. За това би трябвало да бъдем виновни и да помогнем на лекарите да се оправят със обстановката ", добави просветният министър.

Министерството на здравеопазването ще реши дали да бъдат известявани поставените под карантина с есемеси, разгласи изпълняващият длъжността шеф на столичната Регионална здравна ревизия Илонка Маева. Тя посочи, че предлагането е на столичната ревизия и е изпратено на министерството за утвърждение.

Лабораториите да могат да вземат и телефоните на изследваните, а тази информация да бъде изпращана автоматизирано на РЗИ. Ако пробата е позитивен, от РЗИ ще търсят телефоните на контактните и също ще ги вкарват в системата. Идеята им е да бъдат известени с есемес, че са контактни, с цел да могат да се самоизолират.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР