Има една сцена в детското, но и твърде емблематично произведение

...
Има една сцена в детското, но и твърде емблематично произведение
Коментари Харесай

Уязвими сме

Има една сцена в детското, само че и прекомерно емблематично произведение на Ръдиард Киплинг " Книга за джунглата ", в която големият питон Каа омагьосва с придвижвания цяло стадо маймуняци. Маймуняците, известни още и като народа Бандар Лог, са характеризирани от другите животни с известно пренебрежение - като неспособни за взаимни дейности или какъвто и да било консенсус между тях. Тоест кряскащо, подскачащо, динамично и прочувствено неуравновесено стадо. В случая обаче гледат хипнотизирани гигантската змия, в чийто рацион чисто научно от време на време и влизат. Значи има случаи, в които нещо ги прави настоящи дружно - когато са подвластни на някаква обсесия. 
Киплинг е описал в книгата си за Маугли Индия - страна велика и цялостна с несъгласия, прочее както и всичко на нашата Земя. Смята се, че ромите, разселени през днешния ден по целия свят, са тръгнали в миналото от Индия, по разнообразни аргументи. Някои откриватели настояват, че отключващ претекст за тази миграция 

е декласирането на огромни пластове, 

намиращи се на ниския сегмент на социума, разграничен на касти. И даже изпадането на цели групи от кастовата конструкция на обществото; надлежно - неудовлетвореността на последните от тази непрекъсната обстановка и тръгването по света за търсене на по-добра орис. 
Припомних си тези неща при обсесията, по-точно психозата с учебните заведения в Сливен, когато хората всеобщо си взеха децата, с цел да не им ги вземе властта и даде на бездетни норвежци. Казусът беше задоволително артикулиран, стана обект и на разбори, и на всеобща подигравка, и на стъписване и изненада от страна на управляващите по какъв начин това е допустимо въобще. Е, оказа се освен допустимо, само че и елементарно. Аз няма да ви занимавам още веднъж със случая, а с нещо зад него. И това зад него не е единствено присъщата на нас, индивидите, податливост да изпадаме в ирационални всеобщи психози, което също бе маркирано. (За мен персонално също толкоз неуместно, колкото вярването на ромите, че властта ще им открадне децата, с цел да ги даде на гей двойки от Скандинавието, е да вземем за пример вярата в Благодатния огън. Стотици сътрудници, политици и цели добре образовани общности да вземем за пример са уверени, че на православния Великден плодородният огън " снизхожда " и се самозапалва в храма в Йерусалим. Сетне този огън се праща със самолети по епархии и вярващите се тълпят със свещички, с цел да си отнесат парченце от чудото вкъщи за здраве и благоденствие. Смятам това за чисто поверие и шмекерия, неподхождащи на съществени институции като Църквата. И считам, че голямата загадка, криеща се зад понятието Господ, не е Мистър Сенко или Хари Худини, с цел да има потребност от такива демонстрации пред индивидите, на които е дал разсъдък, опция за същинска просвета и извличане на научно знание. Забележете, че споделям Господ - аз съм набожен човек, само че фокусническият метод към култа ми наподобява афектиран.)
Говоря всичко това с друга цел - припомняне на настоящата преди избори пропагандна мантра с хигиенични публични цели: 

" Купуването и продаването на гласове е закононарушение "

Психозата на ромите, тръгнали да вземат децата си от мястото, което само може да направи потомците им по-успешни в бъдеще, е сравнима с хипнозата на Бандар Лог пред Каа. Обаче ни оповестява някои значими неща. Ромите явно си имат полезности - и децата абсолютно са им съществена полезност. Както и на нас, прочее. Самите роми обаче също са полезност за някого, въпреки и в редки случаи, въпреки при условия с неприятна популярност. Тези условия стават настоящи при избори. Наличието на релативно плътно, стопански обезпокоеното, нискообразовано и податливо на тарторски внушения общество е добър запас за електорални проценти. С тази констатация не вършим изобретение, несъмнено. Но считам, че сред психозата във връзка неприетата   " Стратегия за детето " и ромското евакуиране от учебните заведения, от една страна, и изборните интензивности в България, от друга, има сериозна връзка. 
Твърдя, че политическата ни класа - цялата, претърпя неуспех в политиките с по-маргиналните елементи на обществото, без значение дали частите бяха маргинализирани по етнически, обществен или и по този и оня симптом. Тя освен не съумя да образова по-добре тези елементи, само че позволи просветителна деградация и на по-широки елементи от популацията. Максимата, че " елементарен народ се ръководи по-лесно " се споделяше мълчешком от всички без изключение авторитетни политически сили. Това не направи ръководството по-лесно. Но усили незнанието и суеверията. 
Сега жънем и ще жънем плодовете на тези негласни тактики. Т.нар. " приключване на мозъци " към по-успешни пространства отвори вакууми, които няма по какъв начин да не се изпълнят с кич, суеверия и елементарна дивотия. Те се и понапълниха. Демокрацията и правилата й, съчетани с просветителна деградация и обществена изолираност, направиха по този начин, 

че да си купиш гласове е по-лесно и преференциално,

 

в сравнение с да поддържаш учебни заведения или интегрираш етнически групи. 

Просперира се по-сигурно. Макар че се превръщаш не тъкмо в актуален политик, а в нещо като раджа с принадлежащи малките екрани, екип от хранени хора и прислужници.
Историческият опит е посочил, че общества, строящи себе си на този принцип, стават елементарно жертва на компрадорски модели и трендове. Вървим май натам и в случай че още не сме стигнали, то най-малко сме пример на сходна накърнимост и трендове. Щом самичък се превръщаш в Бандар Лог, няма по какъв начин да не се облещиш и пред питона някой прекрасен ден.  

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР