Има достатъчно агнета, за да се задоволи потреблението на нашия

...
Има достатъчно агнета, за да се задоволи потреблението на нашия
Коментари Харесай

Агнетата са достатъчно, а цена над 22 лв. е спекула

Има задоволително агнета, с цел да се задоволи потреблението на нашия пазар и за Великден, и за Гергьовден. За огромно страдание пазарът се задоволява с огромен % вносни агнета - това е, което плаши българските производители и целият бранш. Toва съобщи пред News.bg Бойко Синапов от Обединени български животновъди.

Браншовите организации на животновъдите от дълго време предизвестили ръководещите за нерегламентиран или регламентиран импорт, по които от прилежащи на нас страни сега се внася по-евтино агнешко месо. Например, Гърция самата страна подхваща ограничения да подтиква производителите и да изкарват продукта по-евтин. " Опитахме се да го разбираем на нашите министерства да защитят българското произвеждане, само че те тук не демонстрираха никакво схващане ", недоволства Синапов.
 
Той не може да каже цените, на които се внася агнешкото месо у нас, само че цената очевидно е доста по-евтина от родния производител. Ние като производители не продаваме крайния артикул, само че в случай че дойдат от нас да си купят, тогава можем да приказваме за цени, сподели Синапов.

" В момента българските производителите освен могат и ще задоволят пазара, само че и по стопанствата ще останат агнета, които са подготвени за Великден и Гергьовден ", посочи Бойко Синапов.

Той прикани всеки, който желае да си купи агне за Великден, да се обърне непосредствено към производителите. След нас идват кланици и по този начин се натоварва цената в комерсиалната мрежа. Крайната цена не я дефинираме ние като производителите, посочи Синапов.

Синапов акцентира, че цените, които са оповестени от производителите варират сред 8 и 10 лева на кг живо тегло. Това би означавало, че цена над 22 лева в магазина към този момент е далавера.

Бойко Синапов напомни, че в самото начало земеделският министър Иван Иванов заречен да работи взаимно с животновъдите, заявил, че доста щял да разчита на животновъдите да водят разговор, само че... единствено с разговор не става. " Само с разговор без ограничения няма да се случат нещата. Това нещо изнервя сектора и просто сме принудени да кажем какво се случва на нашите хора - ние с часове губим ферми, банкрути доста, завършват, продават и отиват в кланици животните ", посочи Синапов.

Той уточни, че да се " тупа топката " за животновъдите остава необяснимо. Всички прилежащи за нас страни се борят с рецесията, а наши сътрудници животновъди от други страни споделят, че при тях самата страна взима ограничения за рецесията. В България не виждам по какъв начин и по какъв метод се борим с рецесията, сподели още Синапов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР