Има доказателства, че в аферата Хемус са участвали хора на

...
Има доказателства, че в аферата Хемус са участвали хора на
Коментари Харесай

Съдът: Аферата Хемус е схема за пране на пари с участие на висши чиновници

Има доказателства, че в аферата " Хемус " са взели участие хора на високи държавни позиции и че става дума за добре проведена и планувана скица за пране на пари. Този извод направи Софийският градски съд в понеделник, оповестява. Съдът се произнесе по искане за по-лека мярка за неотклонение, направено от единствения обвинен – Борислав Колев, който сега е под домакински арест и желае да бъде освободен под гаранция. Молбата му бе отхвърлена, а съдът съобщи, че има доказателства за негова съпричастност към пране на пари, които досега не са оборени. Освен това има и нови данни, сочещи за присъединяване на висши служители.

Колев е обвинен, че е взел участие в основаването на скица от кухи компании, на които са преведени големи суми, отпуснати за строителството на автомагистрала " Хемус ". Според Министерство на вътрешните работи става дума за над 53 млн. лева Тези пари са платени предплатено на строителни компании, само че по-късно са трансферирани на въпросните кухи сдружения, регистрирани на малоимотни. Впоследствие са изтеглени кеш на каса.

Разследването стартира в края на предходната година и провокира сериозен конфликт сред полиция и прокуратура. Министерство на вътрешните работи настояваше Колев да получи по-лека мярка в подмяна на показанията му, които да доведат до уредниците на схемата. Прокуратурата обаче отхвърли и даже съобщи, че върху прокурори е оказван напън от страна на шефа на ГДБОП Калин Стоянов. Срещу него бе формирано дело за закононарушение против правораздаването.

Междувременно Колев бе оставен в ареста. Впоследствие той изиска срещи с основния прокурор Иван Гешев и вътрешния министър Бойко Рашков. И двамата се видяха с него, а шефът на Министерство на вътрешните работи бе привикан на разпит като очевидец по същото дело. Тогава той съобщи, че към 30-40% от парите за " Хемус " са се прибирали в ГЕРБ. От партията оповестиха, че ще съдят министъра за това изказване.

Наскоро Министерство на вътрешните работи пусна лист с над 100 " потънали " в прокуратурата каузи. Сред тях бе и това за " Хемус ". Въпреки намеците, че в тази скица има забъркани висши служители, близки до някогашните ръководещи до момента прокуратурата не е съобщавала за нови обвинявания.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР