Има дисбаланс между засетите с рози площи и капацитета за

...
Има дисбаланс между засетите с рози площи и капацитета за
Коментари Харесай

Порожанов: Има дисбаланс между площите с рози и капацитета за преработка

Има дисбаланс сред засетите с рози площи и потенциала за преправка. Това съобщи министърът на земеделието и храните Румен Порожанов, който бе изслушван в отрасловата парламентарна комисия поради казуса с ниските изкупни цени на розовия цвят,

В съвещанието на Комисията по земеделие и храни участваха още неправителствени организации, представители на Асоциацията на земеделските производители, кметове на общини и други заинтригувани страни.

Порожанов регистрира, че засетите с рози площи са се нараснали с към 10% по отношение на предходните две години, съобщи БГНЕС. „ Тази година имаме 41 хиляди декара, регистрирани по Наредба 3 аграрни производители, които създават розов цвят. За страдание имаме и нерегистрирани аграрни производители “, изясни той и акцентира, че поради подобаващите климатични условия тази година се чака реколтата да бъде над 400 кг. от декар повърхност. Земеделският министър увери, че незабавно след приключването на изкупната акция ще бъде изработен разбор и взето решение за помощ „ de minimis”, която според европейските условия да бъде предоставена на декар.

От своя страна омбудсманът Мая Манолова, която също взе присъединяване в съвещанието на комисията, поздрави земеделското министерство за бързата реакция, само че акцентира, че с изключение на ниската цена розопроизводителите имат проблем и с договорите за изкупуване . „ Смайващо за мен е, че договорите, които са подписани сред дестилериите и по-големите розопроизводители са без цени. Цената е измежду значителните детайли на един контракт “, изясни публичният бранител. „ Факт е, че неналичието на действителна конкуренция смъква цените и убива сектора “, счита Манолова.

Тя прикани розопроизводителите в незабавен порядък да се записват като аграрни производители , с цел да могат да се възползват от помощите на земеделското министерство, както и да стартират да се сдружават, което ще им помогне групово да пазят правата и ползите си. Омбудсманът Мая Манолва даде обещание още да алармира за казуса с изкупната цена Комисията за защита на конкуренцията и Национална агенция за приходите.

Розопроизводители от страната няколко дни стачкуват против ниските изкупни цени на розовия цвят.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР