Има бум на измами с източени банкови карти след покупки

...
Има бум на измами с източени банкови карти след покупки
Коментари Харесай

Бум на фишинг измамите, сред потърпевшите е и певицата Милена Славова

Има взрив на измами с източени банкови карти след покупки в интернет, алармират голям брой пострадали. Сред тях е и рок певицата Милена Славова, от чиято банкова сметка са източени над 700 евро на няколко пъти, заяви.

Само за ден в ГДБОП са постъпили 70 сигнала за измами в интернет, само че общо излъганите до този миг са хиляди. При най-новата скица, с цел да основават легитимност, измамниците употребяват името и логото на куриерска компания. В цели на киберпрестъпниците този път се трансформират не купувачи, а търговци , разгласили оферта за продажба на разнообразни артикули. За им бъде платено за поръчката, те са препращани към подправени страници за разплащане, които имитират уеб страницата на куриерски компании. Вместо да получат парите си обаче, банковите им сметки оставали празни.

Преди месец Милена Славова открива, че банковата й сметка е съществено олекнала

" Една заран видях, че от картата ми са отишли 29 евро , направи ми усещане, че сумата не е в лв. ", описа тя.

След бърз обзор на транзакциите схваща, че сумата не е еднократно теглена, а всеки месец. " Скритите " такси, става известно, стартират да се натрупат след покупка от задграничен уебсайт. При регистрацията певицата вкарва име, както и информация за картата, с цел да заплати автоматизирано при поръчката в платформата. Без да разбере обаче, с персоналните й данни се задейства месечен абонамент към изцяло чужд уебсайт.

" В продължение на две години на всяко 5-о число от месеца са ми дърпали по 29 евро ", сподели още Милена.

Така за две години картата й е на минус повече от 700 евро. Милена търси подпомагане от банката. От там незабавно й блокират картата.

" За да се стигне до възобновяване на парите, трябваше да наема юрист. От банката ми споделиха, че могат да ми ги върнат единствено в случай че са минали не повече от 45 дни , а в последна сметка са минали две години. И след няколко такива срещи с хора от банката се стигна до това, че дадоха обещание да ми ги възстановят ", сподели още певицата.

Милена твърди, че значително нейни другари също са потърпевши при сходна машинация след покупка в интернет - единият с 10 000 паунда, а на другия 47 000 $ - по документи ходил на някакви острови, а той си стоял в офиса и работел. За певицата това също не е първи случай на машинация. Преди 10 години сметката й олеква с 9000 паунда, до момента в който живее в Англия.

Схемата е типичен образец за фишинг, при който хакери събират персонални и банкови данни при покупки от непроверени онлайн магазини, разкрива специалистът по киберсигурност Георги Димитров. За да не се усетят " скритите " такси от абонамент, при този вид фишинг уеб сайтове киберпрестъпниците нормално теглят дребни суми, само че постоянно.

" Човек доста пъти не усеща разликите в придвижванията на сметките си , тъй като в случай че абонаментът е 1-2 евро на месец, няма да го открием ", разясни Димитров

Бум на опитите за измами в интернет по време на пандемията, регистрират и от Министерство на вътрешните работи. Хакерите източват сметките на потребителите по 5 схеми, а най-често става дума за фишинг офанзиви, разкриват специалистите.

Милена Киркова пък е от излъганите търговци в платформи за безвъзмездни разгласи. След издание на оферта за продажба на сувенири , на телефона оставен в обявата, с нея се свързва кандидат-купувач, който й праща линк към уебсайт, който прилича този на известна куриерска компания и тя би трябвало да удостовери товарителницата. Всичко се оказва машинация.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР