Има акция за дестабилизиране на света, а рискът от ескалация

...
Има акция за дестабилизиране на света, а рискът от ескалация
Коментари Харесай

Денков: Има акция за дестабилизиране на света, конфликтът в Израел е свързан с Украйна и превратите в Африка

Има акция за дестабилизиране на света, а рискът от ескалация на военното напрежение е доста сериозен. Няма никакво подозрение, че спорът в Израел е обвързван с Украйна, с това, което виждаме като серия преврати в Африка. Това е методът от фокуса на света да излезе нападението на Русия над Украйна. Така министър председателят Николай Денков разяснява ударите против Израел от страна на „ Хамас “. Министър-председателят дава отговор на въпроси на жители онлайн във Фейсбук.

Според него това по какъв начин ще разгадаем тези спорове през идващите месеци и години, ще предопредели какво ще се случва в света десетилетия напред. „ Това ще предопредели бъдещето на нашите деца и внуци ”, сподели Денков.

За митингите на енергетици и миньори

Трябва да се вкара разсъдък в полемиката с енергетиците, да се седне на масата на договаряния. Докато се търсят политически дивиденти, както е за вота на съмнение, всеки ще гледа да вдигне напрежението. Голяма част от хората, които провеждат митингите, имат политически упоритости. Изследване сподели, че доста от тях са участници в партийни листи, появят се водачи от партии, които са с проруска настройка.

Той сподели, че разграничава хората с политически претенции от същински обезпокоените миньори и енергетици, които са били лъгани години наред, че всичко може да продължава, както до момента. „ Не, не може. Технологиите се трансформират бързо. България закъснява с измененията. Енергетиката се трансформира бързо. Промените ще се случат, териториалните проекти и ПВУ ще оказват помощ на работещите в бранша да се приспособяват по-добре към измененията ”, сподели Денков.

Той посочи, че административно топлоелектрически централи няма да бъдат затваряни. „ Това, което чакаме, е да развиваме новите технологии, които дават по-евтин ток. Да поддържаме енергийната сигурност с нужните базови мощности. Когато някой няма положителни хрумвания, му остава да плаши хората ”, сподели още Денков.

Според него е ясно, че ще има преход и той би трябвало да стане гладко, с грижа за хората.

„ Споразумението е положително за всички, само че част от енергетиците и миньорите към момента са заблудени от хора с политически упоритости ”, сподели още министър председателят.

За пътното строителство

Николай Денков разяснява и пътното строителство. „ По строителство на пътища се работи, само че не с такава активност, с каквато бихме желали. Причините са две. Първата е, че в предходните години в някои от най-сериозните инфраструктурни планове като Автомагистрала „ Хемус ” има строителство, което няма съответните бумаги. Няма законови учредения, с които това строителство да бъде направено. Така се затруднява продължението на тази активност, тъй като, който разреши да се строи, може да бъде даден на прокурор за това, че работи върху нелегално строителство. Другият проблем е, че когато се разгласят огромни поръчки, те се апелират и по този начин се забавят периодите ”, сподели още Николай Денков.

Според него интерес от обжалването имат компании, които са привикнали да получават поръчки доста над себестойността им, тъй като това разрешава по-голяма облага да се разпределя към политически играчи. „ Именно този циничен кръг се опитваме да счупим и това е главният проблем, с който се бори министър Цеков ”, сподели още той.

Той посочи, че по инхаус процедурите работна група приготвя решения, които евентуално ще минат през Народно събрание, с цел да се позволи законово казусът и да се продължи строителството на цялостни обороти. Денков добави, че има средства за зимно поддържане и жителите могат да бъдат спокойни.

По отношение на либерализацията на пазара на тока, министър председателят посочи, че има механизми, които няма да разрешат цената да се повиши.

Недоволството в Национален статистически институт

По проблема със заплатите на чиновниците на Национален статистически институт Денков разяснява, че те са имали постоянно нарастване от по 10% през 2019, 2021, 2022 година, за разлика от други администрации. „ Ако погледнете сумарното нарастване, което са получили, по отношение на сумарната инфлация ще видите, че тя е по-ниска. Не споделям, че заплатите им са задоволителни, само че би трябвало да балансираме всички администрации ”, добави той.

Източник: Нова.бг

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР