Илюстрация За 2011 г. оценките на ЕК сочат, че фактическият

...
Илюстрация За 2011 г. оценките на ЕК сочат, че фактическият
Коментари Харесай

Спомняте ли си прегряването от 2011?

Илюстрация
За 2011 година оценките на Европейска комисия сочат, че фактическият Брутният вътрешен продукт на България е бил с 0.3% по-висок от оценения евентуален Брутният вътрешен продукт. Някой спомня ли си това прегряване?

Увеличаване

За 2011 година оценките на Европейска комисия сочат, че фактическият Брутният вътрешен продукт на България е бил с 0.3% по-висок от оценения евентуален Брутният вътрешен продукт. Някой спомня ли си това прегряване?

Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Георги Ганев

макроикономист, Център за демократични тактики В момента единственият отговор на въпроса " прегряваме ли " е малко и ясно " Не ". Още по тематиката
За кого падат налозите

Плануваното понижаване на корпоративната ставка в Съединени американски щати може да промени доста световната данъчна рамка
6 окт 2017
Готови ли сте за революцията

Дигитализацията към този момент прекатурва метода, по който се създава и продава. Прозорецът за благоприятни условия е необятно отворен за всички, а опасността е мнозина да останат зад борда
6 окт 2017
Така (не) се раждат страните

Все още не е късно Каталуня и Мадрид да проявят разсъдък и да си свидлив ръцете за ново съглашение за района
6 окт 2017
Ревизия увеличи растежа на стопанската система до 3.9% през 2016 година

Промяната е с 0.5 процентни пункта нагоре по отношение на предварителните данни с помощта на износа и потреблението
3 окт 2017
Производителността на труда форсира растежа си

Брутният вътрешен продукт се усилва с 3.6% през второто тримесечие на годината, индикаторът остава без смяна по отношение на експресните оценки на Национален статистически институт
5 сеп 2017 Дори настоящият Брутният вътрешен продукт да надвиши оценките за евентуалния, няма да е с толкоз, че да оправдае ограничения за изстудяване. През последните две седмици една имитация на министъра на финансите възбуди оживено разискване на тематика дали прегрява българската стопанска система. Извън злободневието и неизбежното неинформирано, от време на време даже недобросъвестно и постоянно гарнирано с политически опортюнизъм говорене по тази тематика, нейното покачване дава опция на макроикономистите да обяснят обществено, при нараснало равнище на публичен интерес, някои много комплицирани макроикономически концепции. С вярата, че от целия епизод публиката ще остане мъничко по-добре осведомена по тези въпроси.

В кейнсианската макроикономическа доктрина терминът " прегряване " има напълно ясно избран смисъл, само че той може да бъде свестен само в подтекста на разбирането на една друга идея, а точно тази за евентуалното равнище на произвеждане в стопанството, известно също и като стопански капацитет или евентуален БВП (БВП). Съвсем в резюме, евентуалното равнище на произвеждане е това, което би било създадено при дадените способи на организация на индустриалните и пазарните процеси и индустриални технологии и - основно значимо - при оптимално натоварване на индустриалните запаси.

Ресурсите са главно труд, другите форми на капитал, естествените дадености. От голямо значение тук е да се подчертае и запомни, че оптимално натоварване е друго от цялостно 100% натоварване. По редица аргументи (за които тук няма нито време, нито място) нито физическите средства за произвеждане (мощностите в икономиката), нито естествените запаси, нито трудовият запас е оптимално за обществото да бъдат 100% заети във всеки един миг и някакво равнище на незаетост (при труда незаетостта е известна като безработица) е належащо и потребно. Накратко, една стопанска система създава на капацитета си, когато употребява допустимо най-хубавата налична за нея организация, допустимо най-хубавите налични за нея технологии и оптимално натоварване на индустриалните запаси.

И по този начин, концепцията за прегряване се отнася до съответствие сред настоящо и евентуалното равнище на вкупом произвеждане. Текущото произвеждане може да се случи да е по-ниско от капацитета, само че може да се случи и да е по-високо от капацитета. Прегряване съществува тогава, когато по стичане на конюнктурни настоящи условия равнището на вкупом произвеждане в стопанството е по-високо от равнището на стопанския капацитет.
Това ни води до един изключително значим аспект в изявлението на министъра, който по някаква причина остава неусетен. Министърът не твърди, че българската стопанска система прегрява сега, в противен случай. Той твърди, че сега настоящото произвеждане е покрай, само че към момента под, капацитета на стопанската система.

В този смисъл никой в България през днешния ден не твърди, че в този момент, в този миг, българската стопанска система се намира в положение на прегряване. Затова и сега единственият, изцяло консенсусен, отговор на въпроса " прегряваме ли " е малко и ясно " Не ".

Но в същото време министърът ясно твърди, че в случай че настоящото вкупом произвеждане в България продължи да нараства със повишените темпове, с които министерството чака това да става в идните две-три години, то настоящото произвеждане би надвишило в някакъв предстоящ миг евентуалното равнище и България би изпаднала в положение на прегряване. И в случай че и когато това стане, съгласно него е допустимо да се наложат ограничения за " изстудяване ", т.е. за преднамерено закъснение на настоящото равнище на произвеждане, с цел да се върне то към евентуалното равнище.
Именно тази логичност на министъра е доказана от неговия заместител госпожа Петрова, която обаче дава доста значим ключ към разбирането и оценката на обстановката. А точно, потвърждавайки казаното от министъра, госпожа Петрова категорично се базира на моделите на министерството. Това конкретизиране отваря опция за по-конкретни размишления по тази тематика.

Ясно е, че моделите на министерството плануват по-висок напредък в средносрочен проект, в сравнение с са предвиждали при предходните иконометрични оценки на моделите, които евентуално са отпреди няколко месеца. Към това наблюдаване следва да се добави и фактът, че преди малко оповестената проверка на данните за брутния вътрешен артикул от Национален статистически институт демонстрира, че този по-бърз от до момента измервания напредък към този момент се случва не от последните тримесечия, а от година и половина насам (растежът за 2016 беше ревизиран с половин процентен пункт нагоре и към този момент се прави оценка на 3.9%). По силата на обикновена логичност това би трябвало да значи, че настоящото равнище на вкупом произвеждане настига евентуалното по-бързо, в сравнение с се смяташе до момента, и надлежно може да го надмине по-бързо, в сравнение с се е очаквало до неотдавна.

Но тук обикновената логичност е незадоволителна. Причината е, че всички съществуващи иконометрични оценки за евентуалното равнище на произвеждане в една или друга степен се основават на оповестените и на прогнозните данни за фактическия напредък. Когато повишените данни за растежа през 2016 и прогнози за 2017 и идващите години се включат в същите тези модели, доста е евентуално и оценката за евентуалния Брутният вътрешен продукт да се увеличи, т.е. и евентуалният Брутният вътрешен продукт да се окаже, че нараства по-бързо, в сравнение с се е считало до момента. При сходна преоценка превишението на настоящото равнище на произвеждане над евентуалното ще се отсрочи във времето и надали ще стане следващата година.

Освен това измерването и на в действителност протичащото се, и изключително на евентуалното равнище на произвеждане не е и не може да бъде изцяло тъкмо и постоянно има някаква неточност. Поради това даже когато данните за Брутният вътрешен продукт и оценките за евентуалния Брутният вътрешен продукт демонстрират известно превишение на първото над второто, това не безусловно значи прегряване – може да е просто неточност на измерването и в действителност стопанската система да не прегрява. При превишение на настоящото над евентуалното равнище на произвеждане от 1-2 процентни пункта това е доста сериозна опция, заради което и при сходни превишения не се смята, че е належащо безусловно да се вземат някакви ограничения за изстудяване на стопанската система. Разбира се, когато превишението стане 3-4 и повече процентни пункта (както беше в България през 2007-2008), тогава вероятността, че стопанската система фактически прегрява, е доста висока и сходни ограничения стават доста по-оправдани. Така че даже и настоящият Брутният вътрешен продукт на България да надвиши оценките за евентуалния й Брутният вътрешен продукт през идващите две-три години, това няма да е с задоволително доста, с цел да оправдае предприемането на ограничения за изстудяване.

Само за илюстрация - данните от осведомителната база на Европейската комисия, които съдържат оценките за евентуалния Брутният вътрешен продукт на България, сочат, че за интервала 2009-2018 година българската стопанска система създава или се чака да създава малко под капацитета си през всичките години като се изключи една. През 2011 оценките на Европейска комисия сочат, че в действителност създаденият Брутният вътрешен продукт на България е бил с 0.3% по-висок от оценения евентуален Брутният вътрешен продукт на България. Спомняте ли си прегряването от 2011?
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР