Илюстрация Увеличаване Смаляване Още по темата Книга: Колсън Уайтхед -

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Още по темата Книга: Колсън Уайтхед -
Коментари Харесай

Завръщането на Фоер

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Още по тематиката
Книга: Колсън Уайтхед - " Подземната железница "

Романът на Колсън Уайтхед завоюва както Националната премия за литература на Съединени американски щати, по този начин и " Пулицър "
3 авг 2018 Издателство " Лист "
юни 2018 година
превод: Петя Петкова
цена 24 лева.Носителката на " Оскар " Натали Портман и американският публицист Джонатан Сафран Фоер си разменят имейли от 2009 година Всичко стартира, откакто актрисата се впечатлява толкоз доста от книгата му " Да ядеш животни " (издадена на български от " Изток-запад " ), че взема решение да стане вегетарианка и му написа по този мотив.

Имейл след имейл, споделяйки ежедневния си живот (част от писмата са оповестени в New York Times), те стават другари и се впускат във безконечните въпроси за живота, смисъла на дома и родината – Натали Портман е родена в Израел, а Джонатан Фоер е американски евреин. Вълнува ги животът в диаспора. Двамата образуват самобитна хеврута – това е типична за юдаизма форма на учене и дискутиране – по двойки. В обичайна хеврута двамата събеседници проучват дружно някой текст и след това разискват или най-често спорят върху него. Хеврутата на Фоер и Портман е неофициално и естествено получила се и някъде там, сред сериозните думи за книги, смисъл, вяра, се прокрадва и флиртът.

За Джонатан той прераства във влюбване, което по този начин и не признава на Натали Портман, вместо това го споделя на брачната половинка си – американската писателка Никол Краус. Следва напълно действителен бракоразвод, само че сюрпризирана от цялото развиване на тяхната преписка, Натали Портман декларира, че за нея това е единствено другарство и в никакъв случай не е възнамерявала да се раздели със брачна половинка си, балетиста Бенджамин Милпие.

Тази история от неговия действителен живот е скелетът на най-новата книга на Фоер – " Ето ме ", първият му разказ от " Ужасно мощно и пъклен близко " (2005). В оригинал тя излиза през 2016 година Сюжетът прескача сред развода на Джулия и Джейлъб Блох, които имат три деца и война в Израел. Обемната книга, която на български език доближава достолепните 571 страници, изобилства от разговори, увлича читателя бързо и в един миг, също като двамата съпрузи, читателят се пита " но, по какъв начин се стигна дотук ". Натали Портман не се загатва, само че тематиките от техните имейли прозират сред редовете.

Заглавието " Ето ме " задава и другата съществена тематика на романа – " за кого сме разполагаем и по какъв начин това повече от всичко друго дефинира нашата персона. Прадядо ми, който загатнах по-рано, помоли за помощ. Той не желае да отиде в еврейския дом. Но никой от семей­ството не му отговори с " Ето ме ". Вместо това се пробваха да го убедят, че не знае какво е най-хубаво за него и че даже не знае какво желае. "

На български книгата излезе през юни, тогава беше и международната премиера на " Да ядеш животни " – филмът е взаимен план на Джонатан Фоер и Натали Портман, които вместо да станат сътрудници в живота, си останаха другари и сътрудници в работата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР