Илюстрация УикипедияСевероуралск е едно заспало градче в северната част на

...
Илюстрация УикипедияСевероуралск е едно заспало градче в северната част на
Коментари Харесай

Урал. Русия. Всеки четвърти е болен от СПИН

Илюстрация Уикипедия

Североуралск е едно заспало градче в северната част на Урал. До най-близкия по-голям град, Екатеринбург или Перм, са цели 480 километра.

Тук няма летище, нито пък минават влакове наоколо. Единствената транспортна връзка с външния свят са такситата и маршрутките. С тях до Екатеринбург се стига за 8 часа.

``
реклама

Градчето в подножението на Урал съставлява лабиринт от сиви панелни здания, заобиколени от всички страни от гори. Повечето от неговите 26 хиляди поданици са заети в рудодобива: в региона се добива боксит - доста скъпата алуминиева руда. Това е и най-голямото дружество и главен шеф в градчето, в което безработицата публично е близо 3,3 %.

Тази картина обаче е лъжлива. Защото от години зад стените на социалистическите панелки бушува зараза от ХИВ - всеки четвърти локален гражданин е серопозитивен. Още преди няколко години Североуралск влезе в новините - той стана първото обитаемо място в Русия, което фициално записва носителите на вируса ХИВ. Така градът се снабди с прозвището " съветска столица на ХИВ-позитивните ". Но по-лошо от броя на инфектираните е това, че вирусът визира към този момент освен рисковите групи от популацията, а и цялото население. И в този смисъл в Североуралск епидемията от ХИВ е навлязла в идната, втора фаза.

На централния площад, носещ името на комунистическия водач Ленин, юноша, който е запалил цигара, споделя, че доста от неговите другари са носители на вируса.

" Половината град е наркозависим. Младите хора тук нямат никакво занятие ", споделя той.

А млада жена, бутаща детска количка, признава, че се опасява за бъдещето на децата си.

Болницата в Североуралск е типичен пример на сталинистката архитектура - с гръцки колони и обилна декорация.

Днес обаче постройката е западнала - неподдържана, олющена и пожълтяла от времето. На това място биват регистрирани новите случаи на заразявания, тук назначават и лечението на пациентите с ХИВ.

Междувременно градските управляващи са осъзнали размера на злополуката и към този момент вземат ограничения, споделя с горделивост Светлана Батраева - някогашна отговорничка за работата с младежта и превантивната активност против заболяването на СПИН. Така да вземем за пример в града към този момент се вършат безвъзмездни кръвни проби в преносими лаборатории, в предприятията специалисти изнасят лекции за култура на популацията, а управляващите водят доста точна статистика за всичко. В резултат на това броят на новите заразявания към този момент спада, споделя активистката:

" Разчитаме доста на разяснителната активност: по какъв начин хората да се защищават по-добре и по какъв начин да водят по-здравословен метод на живот - да залагат повече на полезности като фамилията и сантименталните връзки, вместо на секса. "

Епидемията от СПИН в Североуралск обаче от дълго време визира към този момент освен младежите, нито пък единствено рисковите групи от популацията. Всъщност, това важи и за цяла Русия. На въпрос на Дъждовни води, съветският заместник-министър на опазването на здравето Сергей Краевой признава, че Урал и Сибир фактически имат по-голям проблем с вируса, причиняващ СПИН, в сравнение с другите региони на страната.

" Трябва да търсим аргументите в 1990-те години, когато стопанската система беше в окаяно положение, безработицата - висока, а търговията с опиати процъфтяваше ", показва той. Ако тогава хората са се заразявали главно с игла, през днешния ден повече от половината нови серопозитивни са на възраст към и над 40 години, а инфицирането към този момент става по сексуален път, добавя Краевой.

На въпрос на Дъждовни води за какво на никое място в Русия не могат да се видят да вземем за пример плакати, призоваващи популацията да употребява най-елементарното средство за отбрана - презервативите, заместник-министърът дава отговор съществено:

" Нямаме нищо срещу откритото отношение към механичните защитни средства ".

След къса пауза той въпреки всичко взема решение да употребява думата " презерватив ". И прибавя, че и в Русия към този момент по малкия екран се демонстрират рекламни клипове на компанията Durex - в това число по отношение на тематиката ХИВ.

" Но в случай че сме в действителност едно свободно общество, би трябвало да зачитаме и културните и религиозните обичаи в тази страна ", показва Сергей Краевой.

За това по какъв начин се поддържат културните обичаи в едно свободно общество можем да съдим по следния образец: след края на 3-часовия концерт в Дома на културата, проведен за цели фамилии, жителите на Североуралск се разотиват. И поемат назад към своите сиви панелки от руско време.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР